EG-RazpetipetakA

РАЗПЕТИ ПЕТЪК

„СВЪРШИ СЕ“

Когато гръцките занаятчии и майстори завършвали работата си по дадена творба, нанасяйки последния щрих от боя върху платното или отсичайки и последното парче мрамор, в израз на своето задоволство те често се отдръпвали назад и казвали на своя език: „Tetelestai“, това вече е шедьовър!

„Свърши се“ или „Tetelestai“ са последните думи на Исус на Кръста в гръцкия оригинал на Библията. Изрича ги, след което издъхва.

Можем ли да си представим как се чувстват учениците Му в този момент? Точно като нас, когато сме преглътнали силната отрова на прискърбието и безутешността, които са замъглили съзнанието ни до степен, че мислите ни са помрачени от опустошителното усещане, че светът около нас се е срутил до основи.

На моменти житейските ни изпитания може да са толкова болезнени и свирепи, че да изглежда сякаш Бог ни е забравил, но днес Божието Слово ни казва нещо съвсем друго.

Думите на Исус от Кръста: „Свърши се“, означават край, но едновременно с края поставят и ново начало. Наистина, от една страна, смъртта се явява граница и краен предел на земния път на Христос и с това последно издихание Неговата мисия завършва, но от друга страна, Божието дело продължава да бъде в ход, а това, което святото Му пожертвование сътвори, е истински шедьовър.

Христос издъхна на кръста, но този трагичен завършек изобщо не се вписва в очакванията на Неговите ученици. Не се вписва и в нашите. Той, Който дойде, за да донесе мир и спасение на земята, сега е безжизнен и бездиханен, а всичко, на което учеше, бе толкова обещаващо.

Исус обрисува пред очите ни нова картина на света, истинско произведение на изкуството и я насити с цветовете на щастието и мира, а сега Разпятието му прилича на голямо кълбо от тъмна боя, наклонена върху онова, което до този момент е шедьовър.

И сме съсипани. И колко пъти се опитваме да нарисуваме своя живот, обагрен в розови нюанси, и точно когато изглежда, че всичко върви по план и нещата се получават, изведнъж голямото кълбо от тъмни цветове, които уж сме заделили надалеч, се разлива върху нашата творба.

И ето я агонията, която помрачава радостта ни. Синята боя на депресията, сивият цвят, изразяващ объркването, черният, символизиращ мъката. Но после очите ни сякаш проглеждат различно.

Отдръпваме се и виждаме, че картината и така е красива, че тъмните цветове са също толкова важни, колкото и светлите ярки пастели.

Днес, на Разпети петък, ние виждаме по-далеч от всички илюзии, защото виждаме отвъд най-голямата и тайнствена загадка, тази на смъртта. Може би никоя друга тема не ни плаши повече от смъртта, но ние имаме вяра, която не ни оставя безнадеждни.

„Свърши се“ в гръцкия език е и счетоводен термин, обозначаващ плащане в пълен размер. Днес Исус ни казва, че човешкият дълг, който започна да се трупа от Адам, е окончателно и завинаги погасен.

Там, в края на улицата Долороса, на мястото, наречено Голгота, след като бе несправедливо осъден и бит, един Праведник бе разпнат и умъртвен.

И Той издъхна.

Но нещо се случи, когато Божият Син издъхна, когато Той, Който е самият живот, издиша и последното си дихание, Той предизвика феномен в природата, защото накара светлината на слънцето да изгасне, а последният му дъх разкъса завесата на храма.

Сега е наш ред. Ние продължаваме да дишаме. Да поемем дълбоко въздух! Да вдишаме и издишаме!

Нека вдишаме Божията милост и издишаме благодарността си!

Нека вдишаме глътка от Божията доброта и издишаме Неговата слава!

Нека вдишаме Божия Дух и издишаме Неговия суверенитет!

Нека вдишаме Божията любов и издишаме Неговата обич и доброта!

Нека вдишаме Божията сила и издишаме Неговата възхвала и прослава!