enorijski saobshtenia

24 МАЙ 2020 Г. – VII ПАСХАЛНА НЕДЕЛЯ – Възнесение Господне

1. Днес, на 24 май, отбелязваме празника Възнесение Господне. Радостни от присъствието на нашия епископ монсеньор Георги Йовчев сред нас, изразяваме своята специална благодарност за отслужената литургия по повод 14-та годишнина от съществуването на нашия храм и отправяме най-добри пожелания и сърдечни молитви за духовни благодати в епископското му служение и Божие благословение на всеки един от дните му.

2. Календар

– На 26 май, вторник, възпоменаваме св. Филип Нери, свещеник.

– На 29 май, петък, възпоменаваме св. папа Павел VI – защитник на човешкия живот от неговото начало до естествената смърт.

3. Честит празник на славянската просвета и култура! На днешния ден, 24 май, отбелязваме един от най-светлите български национални празници. Поздравяваме всички ви, а по-специално тези наши енориаши, които се занимават с просветна дейност!

4. В църковната ни общност има три основни бдения – на Рождество Христово, на Възкресение Христово и на Петдесетница. Тъй като нямахме възможност да преживеем заедно пасхалното бдение, сърдечно ви каним тази събота от 18 ч. на бдението, когато ще призоваваме Светия Дух да обгърне нашата енорийска общност. След литургията ще продължим нашето празнуване на терасата, където заедно с формация „Фалмис“ сме подготвили малка концертна изненада за вас. За почерпката – хапването от вас, напитките от нас! 

5. Следващата неделя, на 31-ви май, тържествено ще отбележим празника Петдесетница, когато в очакване на слизането на Светия Дух, ще се молим вярата в сърцата ни да бъде обновена и огънят на Божията любов да се разпали с нова сила в нас.

6. Майската набожност, по време на която ще се молим по препоръка на папа Франциск със Светата броеница, ще се провежда всеки ден от 17.30 ч.

7. По повод на 100-годишнината от рождението на свети папа Йоан Павел II
ви каним на кратка духовна разходка – документална изложба, озаглавена „Карол Войтила. Рождението“. Изложбата можете да видите на оградата на Полското посолство откъм бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.  Допълнително в Youtube канала на Полския институт: https://www.youtube.com/user/IPSOFIA ще намерите стихове на папата,  четени от популярни актьори.

8. С радост ви съобщаваме, че отново можем да участваме заедно в най-голямото съкровище, което имаме на земята – Светата евхаристия, и възстановяваме редовното отслужване на литургиите в нашия храм: в делнични дни от 8.00
и 18.00 ч.; и в неделя от 9.00 ч. (полски език), 10.30 ч. (български език), 12.00 ч. (английски език), 13.30 ч. (български език), 18.00 ч. (български език).

 • Литургията на английски език в параклиса „Благовещение“ на ул. „Оборище“ е преместена и в бъдеще, по желание, отправено от апостолическия нунций арх. Анселмо Гуидо Пекорари и от Епископската конференция
  на Католическата църква в България, ще се отслужва от тази неделя, 24 май,
  в нашия храм „Св.
  Йосиф“ от 12.00 ч.
 • Същевременно ви информираме, че в делнични дни няма да се излъчват литургиите онлайн, с изключение на неделя, когато ще бъдат предавани на живо литургиите от 10.30 ч. за тези, които не могат да присъстват.

9. Предвид ситуацията, в която се намираме, ви молим:

 • Да спазвате дистанция 1,5 – 2,0 метра един от друг. Да сядате на точно  обозначените места, виждайки пред себе си знака. Семействата, които живеят заедно, могат да бъдат заедно и по време на богослуженията.

 • Според изискванията е задължително устата и носа да бъдат покрити с маска. За съжаление, все още няма да има възможност да водим срещи по групи в нашия пасторален център, който остава затворен (включително и тоалетните поради абсолютната наложителност да бъдат почиствани след всеки).

 • Знакът на мира предаваме помежду си чрез жест на усмивка или кимване, но без допир.

 • Не можем да използваме светената вода, която традиционно намирахме при входа на храма, и не можем да целуваме мощите или други предмети на култа.

 • Наложително е да ограничим движението си в храма, а когато заставаме на опашка, за да приемем Светото причастие, отново търпеливо трябва да спазваме дистанция.

 • Светото причастие имате възможност да приемете по два начина: в устата или в лявата ръка, а с дясната го слагате сами в устата си пред свещеника. Главният свещеник, водещ евхаристията, ще раздава Светото причастие на ръка, а друг свещеник – по традиционния начин: в устата.

 • Излизайки след литургия от храма, нека отново запазим спокойствие и нужната дистанция.

 • Хората, които се страхуват от общи събирания, имат диспенс от епископа и могат все още да не участват в задължителните неделни и празнични литургии.

 • Имате възможност да се възползвате от тайнството Изповед на открито, на терасата в двора на църквата, по време на всяка една литургия.