enorijski saobshtenia BG

                                                                                                   

Енорийски съобщения

18 ОКТОМВРИ 2020 г. – XXIX НЕДЕЛЯ

– Днес в Църквата отбелязваме Световния ден на мисиите, установен преди 94 години, през 1926 г., с декрет на папа Пий XI. Днешният ден ни дава възможност да помислим за важността на мисионерската дейност за евангелизацията като основна и съществена задача на Църквата, напомняйки ни, че сме едно цяло и всички сме отдадени на главната мисия в живота си – да служим на Христос според своето призвание. Нека още веднъж споменем в молитвите си свещениците, монахините и миряните, които служат милосърдно, като полагат грижи за хора в нужда. Дискусът с паричните средства, събрани днес, ще бъде предаден за мисионерското дело в Църквата.

– На 19 октомври, понеделник, Църквата възпоменава свети Павел от Кръста. На този ден енорията в град Русе отбелязва своя храмов празник.

– На 22 октомври, четвъртък, честваме свети Йоан Павел II папа, покровител на семействата. По повод на това възпоменание след вечерната литургия от 18.00 часа ще проведем набожност с литания, по време на която ще се молим за семействата.

– На 23 октомври, петък, францисканското семейство възпоменава свети Ян Капистран – монах. На този ден, от 19.00 часа ви каним и на концерт на Камерен оркестър „Класика“, посветен на творчеството на Волфганг Амадеус Моцарт, с участието на известни български солисти. Програмата ще намерите на таблото пред църквата. Вход свободен.

– Припомняме, че следващата неделя връщаме часовниците с 1 час назад.

Подготвяме се за началото на месец ноември, когато по особен начин се молим чрез застъпничеството на всички светци и за нашите покойни. Като християни, ние се радваме на отвореното за нас небе и не празнуваме хелоуин. Обикновено всяка година организирахме за децата специален празник – бал на „Всички светци“ в пасторалния център, но  сега, за съжаление, във връзка с епидемята не искаме да ги събираме в голяма група.

– На 1 ноември, неделя, отбелязваме тържеството Всички светци. В нашия храм литургии ще отслужим както всяка неделя, от 9.00, 10.30, 12.00 и 18.00 часа. Шествието на гробищата ще се проведе от 14.30 часа. Ще започнем при католическия параклис. По време на тази набожност ще имате възможност заедно със свещениците да се помолите при гробовете на покойните ви роднини и приятели.

– На 2 ноември, понеделник, възпоменаваме всички наши покойни братя и сестри. Приканваме ви да използвате хубавото октомврийско време и да почистите гробовете на своите роднини и близки в знак на уважение към паметта им. На този ден допълнителна Света евхаристия ще отслужим в параклиса на Централните софийски гробища от 10.30 ч. В нашия храм литургии ще има от 8.00 и 18.00 часа.

Каним ви сърдечно да запишете имената на вашите починали близки, за да можем да се молим за тях по това време. До входа на нашия храм ще намерите специално подготвена кутия, в която можете да ги оставите заедно с даренията.

– Mесец октомври е посветен на Светата броеница. Набожността към Дева Мария отслужваме всеки ден от 17.30 часа, преди вечерната литургия. Сърдечно ви каним да се включите в тази обща молитва, в която с надежда призоваваме Света Богородица да ни направлява по пътя към Нейния Син и да изпросва за нас благодати, молейки Бог да ни подкрепя в ежедневието и делата ни, а по особен начин да помага и на всички засегнати от епидемията.