II неделя от Обикновеното време ПДФ Печат Е-мейл

В Кана е началото на чудесата на Христос – Той чудесно превръща водата във вино, по-късно умножава хляба, изцелява мнозина, възкресява Лазар, сина на вдовицата от Наин и дъщерята на Яир, усмирява бурята в морето... Всички тези чудеса със сигурност са откровение на Божествената сила на Христос. Всички тези чудеса показват силата на Неговата власт над света, над материята, над живота. В тях можем да видим обаче, че Христос е това, което човекът е изгубил с първородния грях. Той е това, което днес в крайна сметка е нашето окончателно призвание и цел.

Последно променен на Неделя, 27 Януари 2013 08:24
продължава>
 
КРЪЩЕНИЕ ГОСПОДНЕ ПДФ Печат Е-мейл

Днес Църквата празнува Кръщението на Исус във водите на река Йордан. Приемайки кръщението от ръцете на Йоан, Исус се слял с каещата се част от избрания народ. Исус не се нуждаел от кръщение, но дошъл при Йоан заедно с тълпата, заедно с грешниците. Той единствен можел да поеме върху Себе Си греховете на цялото човечество, на всеки един от хората и като Агнец Божи да принесе в жертва за изкуплението на тези грехове самия Себе Си. Агнецът трябвало да бъде пожертван за греховете на всички нас.

Последно променен на Неделя, 13 Януари 2013 10:14
продължава>
 
СЕМЕЙСТВОТО - ПЪРВАТА ЦЪРКВА И ПЪРВОТО УЧИЛИЩЕ ПДФ Печат Е-мейл

Църквата днес много се безпокои за съдбата на семейството в съвременния свят. Съвременното семейство е станало много слабо. То сякаш изгуби своя многослоен характер; поради някаква причина се прекъсна семейното предание за различните поколения. Хората днес без усилия бързо се преместват на дълги разстояния – дори от единия край на света до другия. Откъснатият от своята среда човек се е превърнал в анонимен обитател на града, а съвременният свят успешно е придвижил интересите на хората към консуматорството и алчността. Семейството и децата, постоянните семейни задължения за мнозина се превръщат в тежък товар. И те предпочитат временните, краткотрайни връзки без постоянно обвързване.

продължава>
 
БОГОЯВЛЕНИЕ ПДФ Печат Е-мейл

И така, Влъхвите се отправили на път. Техните сърца се устремили към Бог още в момента, когато краката им се насочили към Витлеем. Те Го търсели, и Той ги отвел там, където Го търсели. Те жадували Спасителя, смятайки, че човек не бива да пренебрегва нито една крачка, когато Бог прави хиляди крачки към човека. Те търсели Този, Който е Спасението, на небесата и в сърцата, в безмълвие и сред хората, дори сред евреите и в тяхното Свещено Писание. Те виждали самотната звезда, изгряла на небето. А Той в Своето благословено снизхождение направил така, че дори тяхната астрология, колкото и безумна да била, да им помогне, макар само този път: защото сърцата им не знаели нищо по-добро.

продължава>
 
IV неделя на Адвента ПДФ Печат Е-мейл

Скъпи братя и сестри! Преживяваме днес четвъртата неделя на Адвента и така завършва времето, което мина доста бързо, както бързо преминава и животът на човека. Ние завършваме нашата духовна подготовка за Рождество Христово, за това велико, радостно тържество, което ще започне с нощната литургия на 24 декември. Тогава ще благодарим на Бога за преживяното от нас време на Адвента, за това, че Адвентът се извърши в нас, в нашата енория. Но трябва и пред Бог, и пред своята съвест да се запитаме наистина ли добре, ползотворно преживяхме Адвентното време тази година? Готови ли сме за срещата с Господ? Използвахме ли онова, което през Адвентното време Бог ни даде?

Последно променен на Неделя, 23 Декември 2012 08:43
продължава>
 
<< Начало < Предишна 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Следваща > Край >>

Страница 61 от 74
В момента има 86 посетителя в сайта

Статистика

Съдържание : 460
Брой прегледи на съдържанието : 1067005