V неделя от Обикновеното време ПДФ Печат Е-мейл

Мнозина смятат, че Църквата плаши хората, говорейки им през цялото време за тяхната греховност. Добре би било наистина, ако говорехме за нещо друго. Но греховността – това е нашето фактическо състояние. Моята и твоята греховност – тя се е сляла с нашата природа въпреки всички опити да се избавим от нейните белези. В присъствието на Бог усещането за греховност става още по-конкретно, много по-реално. Толкова реално, чак до физическа болка... В такъв момент ти се иска и ти да повториш на Бог словата на свети Петър: „Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек...”

продължава>
 
IV неделя от Обикновеното време ПДФ Печат Е-мейл

Братя и сестри!

Когато хората от Назарет чули Исус да говори в синагогата, били изумени. В началото слушали благодатните Му думи, но после започнали да си задават въпроси: „Не е ли този Йосифовият син? Как може да говори с такава мъдрост, как може да върши чудеса? Той е просто един обикновен човек като нас, израснал е в нашия град... Как може да твърди, че Божият Дух е върху Него и че може да даде очи на слепите, да изцелява болни, да прогонва зли духове и да ни дава Божията благодат?!”

продължава>
 
II неделя от Обикновеното време ПДФ Печат Е-мейл

В Кана е началото на чудесата на Христос – Той чудесно превръща водата във вино, по-късно умножава хляба, изцелява мнозина, възкресява Лазар, сина на вдовицата от Наин и дъщерята на Яир, усмирява бурята в морето... Всички тези чудеса със сигурност са откровение на Божествената сила на Христос. Всички тези чудеса показват силата на Неговата власт над света, над материята, над живота. В тях можем да видим обаче, че Христос е това, което човекът е изгубил с първородния грях. Той е това, което днес в крайна сметка е нашето окончателно призвание и цел.

Последно променен на Неделя, 27 Януари 2013 08:24
продължава>
 
III неделя от Обикновеното време ПДФ Печат Е-мейл

Понякога се плашим, когато мислим за възможността да живеем в присъствието на Бог, което може да бъде обяснено с нашето уважение, преклонение или с друго – също толкова почтително. Но най-често причината да се страхуваме се крие в нашето желание да смятаме Бог за равен на себе си. Търсейки оправдание за собствената си пасивност, леност и нежелание да отдадем всичко Нему, ние рисуваме Бог в образа на страшно, мерзко, отмъстително и в същото време безлично същество, от което, разбира се, трябва да бягаме. И в момента, когато като Адам ние осъзнаем своята крехкост, беззащитност и самота в огромния и непознат свят, в нас се потиска волята за живот. Стенем, плачем, страдаме от невъзможността да понесем онова, което ни обкръжава. Разбираме, че сме сковани от страх толкова, че не можем да се движим. Измъчени сме и сме на предела на отчаянието. Жадуваме освобождение, поробени от греха и смъртта.

Последно променен на Неделя, 27 Януари 2013 08:24
продължава>
 
КРЪЩЕНИЕ ГОСПОДНЕ ПДФ Печат Е-мейл

Днес Църквата празнува Кръщението на Исус във водите на река Йордан. Приемайки кръщението от ръцете на Йоан, Исус се слял с каещата се част от избрания народ. Исус не се нуждаел от кръщение, но дошъл при Йоан заедно с тълпата, заедно с грешниците. Той единствен можел да поеме върху Себе Си греховете на цялото човечество, на всеки един от хората и като Агнец Божи да принесе в жертва за изкуплението на тези грехове самия Себе Си. Агнецът трябвало да бъде пожертван за греховете на всички нас.

Последно променен на Неделя, 13 Януари 2013 10:14
продължава>
 
<< Начало < Предишна 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Следваща > Край >>

Страница 62 от 76
В момента има 124 посетителя в сайта

Статистика

Съдържание : 469
Брой прегледи на съдържанието : 1125006