I неделя на Адвента ПДФ Печат Е-мейл

Исус особено подчертава необходимостта да бъдем будни, да бдим в очакване. „Бъдете будни във всяко време и се молете, за да можете избягна всичко онова, което има да стане, и да се изправите пред Сина Човечески.” /Лк. 21, 36/ Но какво Той очаква от нас? Непрекъснато да живеем в състояние на готовност? Да стоим пред вратата, без да можем да затворим за миг очи? Нима на Исус са му нужни нашите нощи? Нима с настъпването на нощта трябва да бдим в очакване чак до сутринта? В очакване на какво? На на нашата смърт? На края на света? На Пришествието на Христос в слава?

продължава>
 
АЗ СЪМ АЛФА И ОМЕГА... ПДФ Печат Е-мейл

Царуването в човешките представи винаги се свързва със слава и величие. Това са доста архаични понятия. На съвременен език можем приблизително да ги преведем като: популярност, имидж, престиж. Управляващите отъждествяват народа, който управляват. Затова трябва да имат съответното поведение. И съответната външност – едни се обличат с военни униформи, други – с традиционни за своята религия одежди, а трети предпочитат скъпите костюми.

Управляващият отъждествява също и закона и справедливостта в своята страна. Редът зависи от това дали управляващият зачита законите. Колкото повече се съобразява с тях, толкова по-спокойно и по-добре живеят неговите поданици. Но преди всичко властта се асоциира със сила.

продължава>
 
КОЛКО Е ТРУДНО ДА БЪДЕМ ЩЕДРИ... ПДФ Печат Е-мейл

Краткият откъс от днешното Евангелие според св. Марко ни приканва да размислим за скромността и щедростта.

Исус напада книжниците, показва ни тяхната суета, алчност и лицемерие. Ако помислим, това е ужасно: по-големите познания за вярата невинаги облагородяват душата. Карикатурата на тщеславието ще извика на устните ни тънка усмивка – защото ще си спомним поне за няколко човека от кръга на нашите познати. Но нима ние самите не участваме в достойната за съжаление надпревара за репутация? Виждайки колко голямо е отвращението у Исус към горделивците, дали да не се запитаме: „Наистина ли съм свободен от всякакво тщеславие?”

Последно променен на Неделя, 11 Ноември 2012 08:09
продължава>
 
ЕЛА, ГОСПОДИ! ПДФ Печат Е-мейл

“Слънцето ще потъмнее – казва Исус, - и месечината не ще даде светлината си, и звездите небесни ще изпадат...” Това ще бъде краят на дългата история, онази, която е започнала с раждането на света. Библията на човешки език описва онова, което не се поддава на описание: „В началото Бог сътвори небето и земята... И създаде Бог двете големи светила: по-голямото светило да управлява деня, а по-малкото светило да управлява нощта, създаде и звездите...” (Бит. 1, 1 и 16) И точно така, с помощта на човешки думи Исус описва края, използвайки традиционния апокалиптичен стил – все същата тази триада: слънцето, луната, звездите, които представляват света, вселената. В началото е бил образуван свят със свое пространство и еволюция, извършвана векове. В края ще възникне нов свят - със свое пространство и вече навеки.

продължава>
 
ЕДИН ОТ КНИЖНИЦИТЕ СЕ ПРИБЛИЖИ И ГО ПОПИТА... ПДФ Печат Е-мейл

Книжникът, признаващ Исус и удостоен от Него с похвала, е толкова изключителна фигура в Евангелието, че си струва да бъде разгледана по-внимателно.

-  Добре, Учителю! Ти право каза, че Бог е един. И че да Го любиш и да любиш ближния, е повече от всички всесъжения и жертви.

-  Не си далеч от Царството Божие – отговаря Исус, чувайки този разумен отговор.

Разумен... Защото книжникът говори за изкушенията, за които често ни предупреждава Исус: да не си мислим, че ще постигнем Царството Божие единствено ако старателно изпълняваме своите задължения да се молим и да участваме в религиозните обреди.

Последно променен на Неделя, 04 Ноември 2012 07:37
продължава>
 
<< Начало < Предишна 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Следваща > Край >>

Страница 63 от 75
В момента има 100 посетителя в сайта

Статистика

Съдържание : 464
Брой прегледи на съдържанието : 1098325