ДА ПРОГЛЕДАМ! ПДФ Печат Е-мейл

Историята на слепия просяк Вартимей, разказана от Марко в днешния Евангелски откъс, ни предлага да погледнем не само самия факт на изцелението – той и така е достатъчно ясно описан, по-скоро да се опитаме да усетим неговия дълбок спасителен смисъл.

Колко от нас биха пожелали да се срещнат с Исус, ако можеха да осъзнаят, че Той е нашето единствено спасение, и биха се съгласили търпеливо да Го чакат! Исус приближава, обкръжен от тълпата. Вървейки по пътя, Той вести със словото на спасението.

Последно променен на Петък, 23 Октомври 2015 08:54
продължава>
 
МОЖЕТЕ ЛИ ДА ПИЕТЕ ЧАШАТА? ПДФ Печат Е-мейл

Те отдавна са го планирали. Отдавна са го решили. Чакали са само подходящия случай. Йаков и Йоан, Зеведеевите синове, тайно от другите отиват при Исус и Го молят за почетни места в Славата. Ако човек знаеше към какво понякога се стреми, може би нямаше да се моли толкова пламенно за едно или друго... „Не знаете какво искате” – отговаря Исус на тяхната молба. Мечтите за място до Него трябва да останат за после – първо трябва да се решиш да преминеш редом с Него цялото земно „сега”. А това „сега” изобщо няма да бъде леко. Защото това „сега” е кръстът.

Последно променен на Събота, 17 Октомври 2015 10:00
продължава>
 
НЕ ДВАМА, А ЕДНА ПЛЪТ... ПДФ Печат Е-мейл

«В начало на създанието Бог ги сътвори мъж и жена. Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи до жена си, и ще бъдат двамата една плът; тъй че те вече не са двама, а една плът. И тъй, което Бог е съчетал, човек да не разлъчва.» (Мк 10, 6-9) Този откъс от днешното Евангелско четиво не е описание на историческа действителност. Нито сегашна, нито от времето на Исус. Никаква! Това е описание на идеал, модел, образец. Това е разкриване на плана, който Бог е имал, когато е създал човека – мъж и жена.

продължава>
 
ИДИ, ПРОДАЙ ВСИЧКО, ЩО ИМАШ... ПДФ Печат Е-мейл

В днешното Евангелско четиво чухме Исус да казва: „По-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие.” (Мк. 10, 25) Това са тревожни слова. Те представят една абсолютна невъзможност. Така ги разбрали и апостолите. „А кой може да се спаси?” – разтревожено се питали те един друг. Нека да останем за минута в атмосферата на това изумление и страх. Може би на нас „нито ни е топло, нито ни е студено” – както се казва – от развитието на ситуацията с богатия млад човек от Евангелието. Но днес става дума и за нашата съдба.

продължава>
 
КОЙТО НЕ Е ПРОТИВ ВАС, ТОЙ Е ЗА ВАС ПДФ Печат Е-мейл

Свети Августин и другите отци на Църквата казвали, че мнозина, които изглежда сякаш, че са извън Църквата, са в нея. И много, които се намират вътре в Църквата, в крайна сметка са извън нея.

Струва ми се, че днешното Евангелие говори за това. Учениците виждат, че някакъв човек изгонва бесове от името на Исус. Но той не принадлежи към онези, които „ходят с Учителя”. И те му забраняват. Но Исус е против такава забрана. Той казва: „който не е против вас, той е за вас”.

Последно променен на Неделя, 30 Септември 2012 06:01
продължава>
 
<< Начало < Предишна 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Следваща > Край >>

Страница 64 от 75
В момента има 44 посетителя в сайта

Статистика

Съдържание : 464
Брой прегледи на съдържанието : 1098295