ПАПАТА ВДЪХНА НАДЕЖДА НА ЦЕЛИЯ АФРИКАНСКИ КОНТИНЕНТ ПДФ Печат Е-мейл

Плакати с лика на Папата и надписи „Добре дошъл” на двата местни езика посрещнаха Папа Бенедикт ХVІ на 18 ноември, когато започна тридневната му визита в Бенин. Това е второто африканско посещение на 84-годишния Папа, по време на което той ще връчи Апостолическото насърчение „Africae munus” („Задачата на Африка”) на представителите на 40 Епископски конференции в Африка. Централно място по време на визитата ще заеме неделната Света литургия на празника Христос Цар, която ще бъде отслужена на „Стадиона на приятелството” в Котону, където Папата с повече от 200 епископи ще издигне своята молитва за цяла Африка.

продължава>
 
ТИ СИ ЗА НАС ВСИЧКО! ПДФ Печат Е-мейл

В днешната притча Исус представя Себе Си като Онзи, Който ще дойде да съди света. Мислим за съда най-вече като за две половини на везна, които трябва да застанат в равновесие: въздаване на добро за добро и на зло за зло. Но Исус не мисли така. За Него правосъдието означава да се раздаваш на онзи, който е в нужда. Искаш да бъдеш праведен в очите на върховния Съдия – тогава не подминавай без внимание и подкрепа нито един човек в нужда. Трябва да имаш любов към другите, “най-малките братя” на Исус – не толкова защото са Негови братя, а защото са “малки”, в нужда. Когато човек има това любящо поведение, той вече получава своята награда и ако постоянства в любовта, ще получи многократно по-голяма награда независимо от сторените грешки и грехове преди това.

продължава>
 
През ноември Папата се моли за източнокатолическите Църкви ПДФ Печат Е-мейл

„Да бъдат Източнокатолически църкви и техните вековни традиции познати и ценени като духовно съкровище за цялата Църква” – така е формулирано Общото молитвено намерение на Папа Бенедикт XVI за ноември. С него Светият Отец благодари на католиците от Източен обред за тяхната вярност, платена с кръв през вековете до днешно време и ги уверява в своята подкрепа и дълбоко признание към Източнокатолическите църкви за изключителната им роля като "живи свидетели на тази традиция”. Без постоянна връзка с традицията на своя произход, припомня Папата, няма бъдеще за Христовата Църква.

Последно променен на Сряда, 09 Ноември 2011 15:40
продължава>
 
Да бъдем отговорни стопани! ПДФ Печат Е-мейл

Често хората забравят, а ако не забравят, не придават голямо значение на истината, че всеки, надарен с нещо, след това трябва да даде отчет как се е разпоредил с получения дар. По правило се интересуваме само от това какво даваме и колко даваме. Даваме много – значи трябва и да вземем много, даваме малко – но и за малко се нареждаме на опашката. Ето така преминава целият ни живот… Вечно нещо не ни достига, винаги искаме повече, все протягаме ръка за нови и нови дарове.

продължава>
 
Бъдете будни! ПДФ Печат Е-мейл

Когато говорим за Царството Небесно, ние сме свикнали да мислим за него в бъдеще време. Макар че то вече пребивава в нас! Ние вече сме негови обитатели! Хората с малка вяра ще кажат: „Почакайте! Около себе си аз виждам само грешен свят, изпълнен с насилие, жестокости и сълзи. Не виждам вечно щастливия край, за който проповядвате. Непрекъснато трябва да се трудя с пот на челото и най-важното – аз все още съм смъртен човек. Тогава що за глупости са това с Царството Небесно?”

продължава>
 
<< Начало < Предишна 61 62 63 64 65 66 Следваща > Край >>

Страница 65 от 66
В момента има 28 посетителя в сайта

Статистика

Съдържание : 417
Брой прегледи на съдържанието : 772366