II неделя на Великия Пост PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Исус отвел в планината трима избрани ученици. Евангелист Лука казва: „И когато се молеше, видът на лицето Му се измени, и дрехата Му стана бяла, бляскава.” Днес ни е трудно да си представим как в крайна сметка се е случило тогава Преображението. Но знаем, че онези трима ученици са видели Исус в Неговата слава. Видели са Го такъв, какъвто и ние искаме да Го виждаме винаги: победител, озарен в Божията слава.

Last Updated on Monday, 25 February 2013 12:51
Read more...
 
ИЗЯВЛЕНИЕ НА ЕПИСКОПСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Както много хора по целия свят, и Католическата Църква в България бе изненадана от решението на папа Бенедикт XVI да се оттегли. Сигурни сме, че неговото решение е било обмислено внимателно и в следствие на много молитви и размишления. Оттеглянето на Папата е суверенен акт, който е отражение на изключителното чувство за отговорност, демонстрирано досега неведнъж от него. Днес той показа силата на вярата, живяна и чрез смирението.

Read more...
 
V неделя от Обикновеното време PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Мнозина смятат, че Църквата плаши хората, говорейки им през цялото време за тяхната греховност. Добре би било наистина, ако говорехме за нещо друго. Но греховността – това е нашето фактическо състояние. Моята и твоята греховност – тя се е сляла с нашата природа въпреки всички опити да се избавим от нейните белези. В присъствието на Бог усещането за греховност става още по-конкретно, много по-реално. Толкова реално, чак до физическа болка... В такъв момент ти се иска и ти да повториш на Бог словата на свети Петър: „Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек...”

Read more...
 
ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ПРЕД КОНСИСТОРИЯТА на 11 февруари 2013 PDF Print E-mail
There is no translation of this article

По време на редовната публична Консистория за канонизирането на някои блажени, състояла се в 11:00 ч на 11 февруари 2013 г. в залата за Консистории на Апостолическата палата във Ватикана, по време на молитвата на Шестия час Светият отец Папа Бенедикт XVI направи пред присъстващите кардинали следното изявление:

Скъпи Братя,

Свиках ви на консистория не само за трите канонизации, но и за да ви съобщя едно решение от изключително значение за живота на Църквата. След като многократно изпитах съвестта си пред Бог, стигнах до убеждението, че силите ми заради напреднала възраст вече не са достатъчни, за да упражнявам правилно Свети Петровото служение. Наясно съм, че това служение, поради неговата дълбоко духовна природа, трябва да бъде изпълнявано не само чрез слово и дела, но също и чрез молитва и страдание.

Read more...
 
IV неделя от Обикновеното време PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Братя и сестри!

Когато хората от Назарет чули Исус да говори в синагогата, били изумени. В началото слушали благодатните Му думи, но после започнали да си задават въпроси: „Не е ли този Йосифовият син? Как може да говори с такава мъдрост, как може да върши чудеса? Той е просто един обикновен човек като нас, израснал е в нашия град... Как може да твърди, че Божият Дух е върху Него и че може да даде очи на слепите, да изцелява болни, да прогонва зли духове и да ни дава Божията благодат?!”

Read more...
 
<< Start < Prev 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Next > End >>

Page 71 of 86