XVII обикновена неделя PDF Print E-mail
There is no translation of this article

 

Бог е справедлив, но какво да кажем за трагедиите, които се случват всеки момент навсякъде по света? Трагедии, в които загиват невинни хора? Ние често си задаваме въпроса „Защо?”. И не ни е лесно да вярваме в такъв момент, че Бог винаги е верен на човека. Отговор на въпроса „Защо?” няма да има. Но търсейки го, винаги трябва да си спомняме за кръста, на който е страдал Исус Христос.

Last Updated on Saturday, 03 August 2013 12:02
Read more...
 
СВЕТА ТРОИЦА PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Бедността на човешкия език и крехкостта на нашата вяра допринасят тайната на Пресветата Троица във всекидневния ни живот често да се свежда до равнището на някаква псевдоматематическа формула, която (както ни се струва) усложнява вярата в единия Бог. Истинският облик на Бог в най-пълна степен е бил явен в Исус. Сам Исус прекрасно е изразил това със словата, които е казал на Никодим: „Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен.” (Ин. 3, 16) Тези слова неоспоримо свидетелстват, че тайната на Пресветата Троица не усложнява вярата в единия Бог и разкриват цялото богатство на истината, че Бог е любов.

Read more...
 
ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ PDF Print E-mail
There is no translation of this article

"И като ги благославяше, отдели се от тях и се възнасяше на небето." Това написа евангелист Лука, описвайки Възнесението Христово. Четиридесет дни след Възкресението Христос заведе Своите ученици там, където започна Неговото страдание. Там простря ръцете Си и благослови света, който Го разпна, а след това изчезна сред Небесните селения. „Той се възнесе на Небето” и по този начин завърши Неговото видимо присъствие на земята, оставайки тук обаче по начин невидим.

Read more...
 
СЛИЗАНЕ НА СВЕТИЯ ДУХ PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Днес празнуваме паметния ден на слизането на Светия Дух над Апостолите в горницата. Това е било началото. В живота на Църквата и в живота на отделните човешки сърца в този ден влязъл Параклетос (Παράκλητος), за да остане завинаги. Често превеждаме това гръцко наименование на Светия Дух като „утешител”. Но то на първо място означава „защитник в съда”. Адвокат. Този Адвокат един ден ще ни защитава пред Божия съд.

Read more...
 
VI Великденска неделя PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Исус днес прави разграничение между тези, които Го обичат, и тези, които не Го обичат. И само тези, които Го обичат, верните, които спазват думите Му, ще могат да достигнат до познанието. Но словото, слушано от верните, е слово на Отца и затова Бог Отец и Той ще дойдат да обитават във всеки верен. Представян по този начин, текстът може да ни звучи доста неразбираемо. За да схванем цялото му богатство, трябва да разберем какъв е смисълът, влаган от евангелист Йоан в думите “слово” и “верен”. Те нямат същото значение както днес.

Last Updated on Sunday, 05 May 2013 07:06
Read more...
 
<< Start < Prev 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Next > End >>

Page 71 of 88