III неделя на Адвента ПДФ Печат Е-мейл

Повечето хора изобщо не мислят за Бога... Нима можем да се учудваме на това? И да, и не. Ако смяташ себе си за вярващ човек, тогава трябва често и с благодарност да мислиш за своя Господ. Но, от друга страна, нима ние често мислим за своето неуморно сърце, за неговата непрестанна работа – да изпраща кръв към всички части на нашето тяло? Може би не, или поне не често, може би само когато сърцето ни се разболее. Нима мислим за това, че дишаме, че всички наши вътрешни органи през цялото време поддържат нашия крехък живот? Едва когато се влоши здравето ни, изведнъж осъзнаваме, че съществуват. Но нима можем да сравняваме Бог с частите на човешкото тяло? Не, разбира се, но самото отношение можем да сравним, защото Бог ни се струва също така невидим, както и „огромната работа”, която извършва нашият организъм, за да поддържа живота ни.

Последно променен на Неделя, 16 Декември 2012 08:23
продължава>
 
II неделя на Адвента ПДФ Печат Е-мейл

Как литургията на Втората неделя на Адвента може да ни помогне да посрещнем и приветстваме идващия Христос?

Нека да се вслушаме в това, което Самият Бог ни говори в Евангелието: „Пригответе пътя на Господа, и всяка плът ще види спасението Божие!”

Преди всичко трябва да вярваме, че Христос ще дойде при нас в тайната на Рождество. Господ ще дойде, за да ни спаси. Молитвите, размишленията, присъствието на Светата литургия, духовните срещи и всички традиционни практики в Адвентното време пробуждат, вдъхновяват и преумножават нашата вяра и очакване.

Последно променен на Неделя, 09 Декември 2012 15:49
продължава>
 
АЗ СЪМ АЛФА И ОМЕГА... ПДФ Печат Е-мейл

Царуването в човешките представи винаги се свързва със слава и величие. Това са доста архаични понятия. На съвременен език можем приблизително да ги преведем като: популярност, имидж, престиж. Управляващите отъждествяват народа, който управляват. Затова трябва да имат съответното поведение. И съответната външност – едни се обличат с военни униформи, други – с традиционни за своята религия одежди, а трети предпочитат скъпите костюми.

Управляващият отъждествява също и закона и справедливостта в своята страна. Редът зависи от това дали управляващият зачита законите. Колкото повече се съобразява с тях, толкова по-спокойно и по-добре живеят неговите поданици. Но преди всичко властта се асоциира със сила.

продължава>
 
I неделя на Адвента ПДФ Печат Е-мейл

Исус особено подчертава необходимостта да бъдем будни, да бдим в очакване. „Бъдете будни във всяко време и се молете, за да можете избягна всичко онова, което има да стане, и да се изправите пред Сина Човечески.” /Лк. 21, 36/ Но какво Той очаква от нас? Непрекъснато да живеем в състояние на готовност? Да стоим пред вратата, без да можем да затворим за миг очи? Нима на Исус са му нужни нашите нощи? Нима с настъпването на нощта трябва да бдим в очакване чак до сутринта? В очакване на какво? На на нашата смърт? На края на света? На Пришествието на Христос в слава?

продължава>
 
ЕЛА, ГОСПОДИ! ПДФ Печат Е-мейл

“Слънцето ще потъмнее – казва Исус, - и месечината не ще даде светлината си, и звездите небесни ще изпадат...” Това ще бъде краят на дългата история, онази, която е започнала с раждането на света. Библията на човешки език описва онова, което не се поддава на описание: „В началото Бог сътвори небето и земята... И създаде Бог двете големи светила: по-голямото светило да управлява деня, а по-малкото светило да управлява нощта, създаде и звездите...” (Бит. 1, 1 и 16) И точно така, с помощта на човешки думи Исус описва края, използвайки традиционния апокалиптичен стил – все същата тази триада: слънцето, луната, звездите, които представляват света, вселената. В началото е бил образуван свят със свое пространство и еволюция, извършвана векове. В края ще възникне нов свят - със свое пространство и вече навеки.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Следваща > Край >>

Страница 71 от 83
В момента има 139 посетителя в сайта

Статистика

Съдържание : 506
Брой прегледи на съдържанието : 1261567