III неделя от Обикновеното време PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Понякога се плашим, когато мислим за възможността да живеем в присъствието на Бог, което може да бъде обяснено с нашето уважение, преклонение или с друго – също толкова почтително. Но най-често причината да се страхуваме се крие в нашето желание да смятаме Бог за равен на себе си. Търсейки оправдание за собствената си пасивност, леност и нежелание да отдадем всичко Нему, ние рисуваме Бог в образа на страшно, мерзко, отмъстително и в същото време безлично същество, от което, разбира се, трябва да бягаме. И в момента, когато като Адам ние осъзнаем своята крехкост, беззащитност и самота в огромния и непознат свят, в нас се потиска волята за живот. Стенем, плачем, страдаме от невъзможността да понесем онова, което ни обкръжава. Разбираме, че сме сковани от страх толкова, че не можем да се движим. Измъчени сме и сме на предела на отчаянието. Жадуваме освобождение, поробени от греха и смъртта.

Last Updated on Sunday, 27 January 2013 08:24
Read more...
 
II неделя от Обикновеното време PDF Print E-mail
There is no translation of this article

В Кана е началото на чудесата на Христос – Той чудесно превръща водата във вино, по-късно умножава хляба, изцелява мнозина, възкресява Лазар, сина на вдовицата от Наин и дъщерята на Яир, усмирява бурята в морето... Всички тези чудеса със сигурност са откровение на Божествената сила на Христос. Всички тези чудеса показват силата на Неговата власт над света, над материята, над живота. В тях можем да видим обаче, че Христос е това, което човекът е изгубил с първородния грях. Той е това, което днес в крайна сметка е нашето окончателно призвание и цел.

Last Updated on Sunday, 27 January 2013 08:24
Read more...
 
БОГОЯВЛЕНИЕ PDF Print E-mail
There is no translation of this article

И така, Влъхвите се отправили на път. Техните сърца се устремили към Бог още в момента, когато краката им се насочили към Витлеем. Те Го търсели, и Той ги отвел там, където Го търсели. Те жадували Спасителя, смятайки, че човек не бива да пренебрегва нито една крачка, когато Бог прави хиляди крачки към човека. Те търсели Този, Който е Спасението, на небесата и в сърцата, в безмълвие и сред хората, дори сред евреите и в тяхното Свещено Писание. Те виждали самотната звезда, изгряла на небето. А Той в Своето благословено снизхождение направил така, че дори тяхната астрология, колкото и безумна да била, да им помогне, макар само този път: защото сърцата им не знаели нищо по-добро.

Read more...
 
КРЪЩЕНИЕ ГОСПОДНЕ PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Днес Църквата празнува Кръщението на Исус във водите на река Йордан. Приемайки кръщението от ръцете на Йоан, Исус се слял с каещата се част от избрания народ. Исус не се нуждаел от кръщение, но дошъл при Йоан заедно с тълпата, заедно с грешниците. Той единствен можел да поеме върху Себе Си греховете на цялото човечество, на всеки един от хората и като Агнец Божи да принесе в жертва за изкуплението на тези грехове самия Себе Си. Агнецът трябвало да бъде пожертван за греховете на всички нас.

Last Updated on Sunday, 13 January 2013 10:14
Read more...
 
СЕМЕЙСТВОТО - ПЪРВАТА ЦЪРКВА И ПЪРВОТО УЧИЛИЩЕ PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Църквата днес много се безпокои за съдбата на семейството в съвременния свят. Съвременното семейство е станало много слабо. То сякаш изгуби своя многослоен характер; поради някаква причина се прекъсна семейното предание за различните поколения. Хората днес без усилия бързо се преместват на дълги разстояния – дори от единия край на света до другия. Откъснатият от своята среда човек се е превърнал в анонимен обитател на града, а съвременният свят успешно е придвижил интересите на хората към консуматорството и алчността. Семейството и децата, постоянните семейни задължения за мнозина се превръщат в тежък товар. И те предпочитат временните, краткотрайни връзки без постоянно обвързване.

Read more...
 
<< Start < Prev 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Next > End >>

Page 72 of 86