IV неделя на Адвента PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Скъпи братя и сестри! Преживяваме днес четвъртата неделя на Адвента и така завършва времето, което мина доста бързо, както бързо преминава и животът на човека. Ние завършваме нашата духовна подготовка за Рождество Христово, за това велико, радостно тържество, което ще започне с нощната литургия на 24 декември. Тогава ще благодарим на Бога за преживяното от нас време на Адвента, за това, че Адвентът се извърши в нас, в нашата енория. Но трябва и пред Бог, и пред своята съвест да се запитаме наистина ли добре, ползотворно преживяхме Адвентното време тази година? Готови ли сме за срещата с Господ? Използвахме ли онова, което през Адвентното време Бог ни даде?

Last Updated on Sunday, 23 December 2012 08:43
Read more...
 
III неделя на Адвента PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Повечето хора изобщо не мислят за Бога... Нима можем да се учудваме на това? И да, и не. Ако смяташ себе си за вярващ човек, тогава трябва често и с благодарност да мислиш за своя Господ. Но, от друга страна, нима ние често мислим за своето неуморно сърце, за неговата непрестанна работа – да изпраща кръв към всички части на нашето тяло? Може би не, или поне не често, може би само когато сърцето ни се разболее. Нима мислим за това, че дишаме, че всички наши вътрешни органи през цялото време поддържат нашия крехък живот? Едва когато се влоши здравето ни, изведнъж осъзнаваме, че съществуват. Но нима можем да сравняваме Бог с частите на човешкото тяло? Не, разбира се, но самото отношение можем да сравним, защото Бог ни се струва също така невидим, както и „огромната работа”, която извършва нашият организъм, за да поддържа живота ни.

Last Updated on Sunday, 16 December 2012 08:23
Read more...
 
I неделя на Адвента PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Исус особено подчертава необходимостта да бъдем будни, да бдим в очакване. „Бъдете будни във всяко време и се молете, за да можете избягна всичко онова, което има да стане, и да се изправите пред Сина Човечески.” /Лк. 21, 36/ Но какво Той очаква от нас? Непрекъснато да живеем в състояние на готовност? Да стоим пред вратата, без да можем да затворим за миг очи? Нима на Исус са му нужни нашите нощи? Нима с настъпването на нощта трябва да бдим в очакване чак до сутринта? В очакване на какво? На на нашата смърт? На края на света? На Пришествието на Христос в слава?

Read more...
 
II неделя на Адвента PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Как литургията на Втората неделя на Адвента може да ни помогне да посрещнем и приветстваме идващия Христос?

Нека да се вслушаме в това, което Самият Бог ни говори в Евангелието: „Пригответе пътя на Господа, и всяка плът ще види спасението Божие!”

Преди всичко трябва да вярваме, че Христос ще дойде при нас в тайната на Рождество. Господ ще дойде, за да ни спаси. Молитвите, размишленията, присъствието на Светата литургия, духовните срещи и всички традиционни практики в Адвентното време пробуждат, вдъхновяват и преумножават нашата вяра и очакване.

Last Updated on Sunday, 09 December 2012 15:49
Read more...
 
АЗ СЪМ АЛФА И ОМЕГА... PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Царуването в човешките представи винаги се свързва със слава и величие. Това са доста архаични понятия. На съвременен език можем приблизително да ги преведем като: популярност, имидж, престиж. Управляващите отъждествяват народа, който управляват. Затова трябва да имат съответното поведение. И съответната външност – едни се обличат с военни униформи, други – с традиционни за своята религия одежди, а трети предпочитат скъпите костюми.

Управляващият отъждествява също и закона и справедливостта в своята страна. Редът зависи от това дали управляващият зачита законите. Колкото повече се съобразява с тях, толкова по-спокойно и по-добре живеят неговите поданици. Но преди всичко властта се асоциира със сила.

Read more...
 
<< Start < Prev 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Next > End >>

Page 73 of 86