ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ПРЕД КОНСИСТОРИЯТА на 11 февруари 2013 PDF Print E-mail
There is no translation of this article

По време на редовната публична Консистория за канонизирането на някои блажени, състояла се в 11:00 ч на 11 февруари 2013 г. в залата за Консистории на Апостолическата палата във Ватикана, по време на молитвата на Шестия час Светият отец Папа Бенедикт XVI направи пред присъстващите кардинали следното изявление:

Скъпи Братя,

Свиках ви на консистория не само за трите канонизации, но и за да ви съобщя едно решение от изключително значение за живота на Църквата. След като многократно изпитах съвестта си пред Бог, стигнах до убеждението, че силите ми заради напреднала възраст вече не са достатъчни, за да упражнявам правилно Свети Петровото служение. Наясно съм, че това служение, поради неговата дълбоко духовна природа, трябва да бъде изпълнявано не само чрез слово и дела, но също и чрез молитва и страдание.

Read more...
 
V неделя от Обикновеното време PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Мнозина смятат, че Църквата плаши хората, говорейки им през цялото време за тяхната греховност. Добре би било наистина, ако говорехме за нещо друго. Но греховността – това е нашето фактическо състояние. Моята и твоята греховност – тя се е сляла с нашата природа въпреки всички опити да се избавим от нейните белези. В присъствието на Бог усещането за греховност става още по-конкретно, много по-реално. Толкова реално, чак до физическа болка... В такъв момент ти се иска и ти да повториш на Бог словата на свети Петър: „Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек...”

Read more...
 
III неделя от Обикновеното време PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Понякога се плашим, когато мислим за възможността да живеем в присъствието на Бог, което може да бъде обяснено с нашето уважение, преклонение или с друго – също толкова почтително. Но най-често причината да се страхуваме се крие в нашето желание да смятаме Бог за равен на себе си. Търсейки оправдание за собствената си пасивност, леност и нежелание да отдадем всичко Нему, ние рисуваме Бог в образа на страшно, мерзко, отмъстително и в същото време безлично същество, от което, разбира се, трябва да бягаме. И в момента, когато като Адам ние осъзнаем своята крехкост, беззащитност и самота в огромния и непознат свят, в нас се потиска волята за живот. Стенем, плачем, страдаме от невъзможността да понесем онова, което ни обкръжава. Разбираме, че сме сковани от страх толкова, че не можем да се движим. Измъчени сме и сме на предела на отчаянието. Жадуваме освобождение, поробени от греха и смъртта.

Last Updated on Sunday, 27 January 2013 08:24
Read more...
 
IV неделя от Обикновеното време PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Братя и сестри!

Когато хората от Назарет чули Исус да говори в синагогата, били изумени. В началото слушали благодатните Му думи, но после започнали да си задават въпроси: „Не е ли този Йосифовият син? Как може да говори с такава мъдрост, как може да върши чудеса? Той е просто един обикновен човек като нас, израснал е в нашия град... Как може да твърди, че Божият Дух е върху Него и че може да даде очи на слепите, да изцелява болни, да прогонва зли духове и да ни дава Божията благодат?!”

Read more...
 
II неделя от Обикновеното време PDF Print E-mail
There is no translation of this article

В Кана е началото на чудесата на Христос – Той чудесно превръща водата във вино, по-късно умножава хляба, изцелява мнозина, възкресява Лазар, сина на вдовицата от Наин и дъщерята на Яир, усмирява бурята в морето... Всички тези чудеса със сигурност са откровение на Божествената сила на Христос. Всички тези чудеса показват силата на Неговата власт над света, над материята, над живота. В тях можем да видим обаче, че Христос е това, което човекът е изгубил с първородния грях. Той е това, което днес в крайна сметка е нашето окончателно призвание и цел.

Last Updated on Sunday, 27 January 2013 08:24
Read more...
 
<< Start < Prev 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Next > End >>

Page 74 of 88