ЕЛА, ГОСПОДИ! ПДФ Печат Е-мейл

“Слънцето ще потъмнее – казва Исус, - и месечината не ще даде светлината си, и звездите небесни ще изпадат...” Това ще бъде краят на дългата история, онази, която е започнала с раждането на света. Библията на човешки език описва онова, което не се поддава на описание: „В началото Бог сътвори небето и земята... И създаде Бог двете големи светила: по-голямото светило да управлява деня, а по-малкото светило да управлява нощта, създаде и звездите...” (Бит. 1, 1 и 16) И точно така, с помощта на човешки думи Исус описва края, използвайки традиционния апокалиптичен стил – все същата тази триада: слънцето, луната, звездите, които представляват света, вселената. В началото е бил образуван свят със свое пространство и еволюция, извършвана векове. В края ще възникне нов свят - със свое пространство и вече навеки.

продължава>
 
КОЛКО Е ТРУДНО ДА БЪДЕМ ЩЕДРИ... ПДФ Печат Е-мейл

Краткият откъс от днешното Евангелие според св. Марко ни приканва да размислим за скромността и щедростта.

Исус напада книжниците, показва ни тяхната суета, алчност и лицемерие. Ако помислим, това е ужасно: по-големите познания за вярата невинаги облагородяват душата. Карикатурата на тщеславието ще извика на устните ни тънка усмивка – защото ще си спомним поне за няколко човека от кръга на нашите познати. Но нима ние самите не участваме в достойната за съжаление надпревара за репутация? Виждайки колко голямо е отвращението у Исус към горделивците, дали да не се запитаме: „Наистина ли съм свободен от всякакво тщеславие?”

Последно променен на Неделя, 11 Ноември 2012 08:09
продължава>
 
ДА ПРОГЛЕДАМ! ПДФ Печат Е-мейл

Историята на слепия просяк Вартимей, разказана от Марко в днешния Евангелски откъс, ни предлага да погледнем не само самия факт на изцелението – той и така е достатъчно ясно описан, по-скоро да се опитаме да усетим неговия дълбок спасителен смисъл.

Колко от нас биха пожелали да се срещнат с Исус, ако можеха да осъзнаят, че Той е нашето единствено спасение, и биха се съгласили търпеливо да Го чакат! Исус приближава, обкръжен от тълпата. Вървейки по пътя, Той вести със словото на спасението.

Последно променен на Петък, 23 Октомври 2015 08:54
продължава>
 
ЕДИН ОТ КНИЖНИЦИТЕ СЕ ПРИБЛИЖИ И ГО ПОПИТА... ПДФ Печат Е-мейл

Книжникът, признаващ Исус и удостоен от Него с похвала, е толкова изключителна фигура в Евангелието, че си струва да бъде разгледана по-внимателно.

-  Добре, Учителю! Ти право каза, че Бог е един. И че да Го любиш и да любиш ближния, е повече от всички всесъжения и жертви.

-  Не си далеч от Царството Божие – отговаря Исус, чувайки този разумен отговор.

Разумен... Защото книжникът говори за изкушенията, за които често ни предупреждава Исус: да не си мислим, че ще постигнем Царството Божие единствено ако старателно изпълняваме своите задължения да се молим и да участваме в религиозните обреди.

Последно променен на Неделя, 04 Ноември 2012 07:37
продължава>
 
МОЖЕТЕ ЛИ ДА ПИЕТЕ ЧАШАТА? ПДФ Печат Е-мейл

Те отдавна са го планирали. Отдавна са го решили. Чакали са само подходящия случай. Йаков и Йоан, Зеведеевите синове, тайно от другите отиват при Исус и Го молят за почетни места в Славата. Ако човек знаеше към какво понякога се стреми, може би нямаше да се моли толкова пламенно за едно или друго... „Не знаете какво искате” – отговаря Исус на тяхната молба. Мечтите за място до Него трябва да останат за после – първо трябва да се решиш да преминеш редом с Него цялото земно „сега”. А това „сега” изобщо няма да бъде леко. Защото това „сега” е кръстът.

Последно променен на Събота, 17 Октомври 2015 10:00
продължава>
 
<< Начало < Предишна 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Следваща > Край >>

Страница 74 от 86
В момента има 127 посетителя в сайта

Статистика

Съдържание : 517
Брой прегледи на съдържанието : 1313732