КРЪЩЕНИЕ ГОСПОДНЕ PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Днес Църквата празнува Кръщението на Исус във водите на река Йордан. Приемайки кръщението от ръцете на Йоан, Исус се слял с каещата се част от избрания народ. Исус не се нуждаел от кръщение, но дошъл при Йоан заедно с тълпата, заедно с грешниците. Той единствен можел да поеме върху Себе Си греховете на цялото човечество, на всеки един от хората и като Агнец Божи да принесе в жертва за изкуплението на тези грехове самия Себе Си. Агнецът трябвало да бъде пожертван за греховете на всички нас.

Last Updated on Sunday, 13 January 2013 10:14
Read more...
 
БОГОЯВЛЕНИЕ PDF Print E-mail
There is no translation of this article

И така, Влъхвите се отправили на път. Техните сърца се устремили към Бог още в момента, когато краката им се насочили към Витлеем. Те Го търсели, и Той ги отвел там, където Го търсели. Те жадували Спасителя, смятайки, че човек не бива да пренебрегва нито една крачка, когато Бог прави хиляди крачки към човека. Те търсели Този, Който е Спасението, на небесата и в сърцата, в безмълвие и сред хората, дори сред евреите и в тяхното Свещено Писание. Те виждали самотната звезда, изгряла на небето. А Той в Своето благословено снизхождение направил така, че дори тяхната астрология, колкото и безумна да била, да им помогне, макар само този път: защото сърцата им не знаели нищо по-добро.

Read more...
 
IV неделя на Адвента PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Скъпи братя и сестри! Преживяваме днес четвъртата неделя на Адвента и така завършва времето, което мина доста бързо, както бързо преминава и животът на човека. Ние завършваме нашата духовна подготовка за Рождество Христово, за това велико, радостно тържество, което ще започне с нощната литургия на 24 декември. Тогава ще благодарим на Бога за преживяното от нас време на Адвента, за това, че Адвентът се извърши в нас, в нашата енория. Но трябва и пред Бог, и пред своята съвест да се запитаме наистина ли добре, ползотворно преживяхме Адвентното време тази година? Готови ли сме за срещата с Господ? Използвахме ли онова, което през Адвентното време Бог ни даде?

Last Updated on Sunday, 23 December 2012 08:43
Read more...
 
СЕМЕЙСТВОТО - ПЪРВАТА ЦЪРКВА И ПЪРВОТО УЧИЛИЩЕ PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Църквата днес много се безпокои за съдбата на семейството в съвременния свят. Съвременното семейство е станало много слабо. То сякаш изгуби своя многослоен характер; поради някаква причина се прекъсна семейното предание за различните поколения. Хората днес без усилия бързо се преместват на дълги разстояния – дори от единия край на света до другия. Откъснатият от своята среда човек се е превърнал в анонимен обитател на града, а съвременният свят успешно е придвижил интересите на хората към консуматорството и алчността. Семейството и децата, постоянните семейни задължения за мнозина се превръщат в тежък товар. И те предпочитат временните, краткотрайни връзки без постоянно обвързване.

Read more...
 
III неделя на Адвента PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Повечето хора изобщо не мислят за Бога... Нима можем да се учудваме на това? И да, и не. Ако смяташ себе си за вярващ човек, тогава трябва често и с благодарност да мислиш за своя Господ. Но, от друга страна, нима ние често мислим за своето неуморно сърце, за неговата непрестанна работа – да изпраща кръв към всички части на нашето тяло? Може би не, или поне не често, може би само когато сърцето ни се разболее. Нима мислим за това, че дишаме, че всички наши вътрешни органи през цялото време поддържат нашия крехък живот? Едва когато се влоши здравето ни, изведнъж осъзнаваме, че съществуват. Но нима можем да сравняваме Бог с частите на човешкото тяло? Не, разбира се, но самото отношение можем да сравним, защото Бог ни се струва също така невидим, както и „огромната работа”, която извършва нашият организъм, за да поддържа живота ни.

Last Updated on Sunday, 16 December 2012 08:23
Read more...
 
<< Start < Prev 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Next > End >>

Page 75 of 88