II неделя на Адвента PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Как литургията на Втората неделя на Адвента може да ни помогне да посрещнем и приветстваме идващия Христос?

Нека да се вслушаме в това, което Самият Бог ни говори в Евангелието: „Пригответе пътя на Господа, и всяка плът ще види спасението Божие!”

Преди всичко трябва да вярваме, че Христос ще дойде при нас в тайната на Рождество. Господ ще дойде, за да ни спаси. Молитвите, размишленията, присъствието на Светата литургия, духовните срещи и всички традиционни практики в Адвентното време пробуждат, вдъхновяват и преумножават нашата вяра и очакване.

Last Updated on Sunday, 09 December 2012 15:49
Read more...
 
I неделя на Адвента PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Исус особено подчертава необходимостта да бъдем будни, да бдим в очакване. „Бъдете будни във всяко време и се молете, за да можете избягна всичко онова, което има да стане, и да се изправите пред Сина Човечески.” /Лк. 21, 36/ Но какво Той очаква от нас? Непрекъснато да живеем в състояние на готовност? Да стоим пред вратата, без да можем да затворим за миг очи? Нима на Исус са му нужни нашите нощи? Нима с настъпването на нощта трябва да бдим в очакване чак до сутринта? В очакване на какво? На на нашата смърт? На края на света? На Пришествието на Христос в слава?

Read more...
 
ЕЛА, ГОСПОДИ! PDF Print E-mail
There is no translation of this article

“Слънцето ще потъмнее – казва Исус, - и месечината не ще даде светлината си, и звездите небесни ще изпадат...” Това ще бъде краят на дългата история, онази, която е започнала с раждането на света. Библията на човешки език описва онова, което не се поддава на описание: „В началото Бог сътвори небето и земята... И създаде Бог двете големи светила: по-голямото светило да управлява деня, а по-малкото светило да управлява нощта, създаде и звездите...” (Бит. 1, 1 и 16) И точно така, с помощта на човешки думи Исус описва края, използвайки традиционния апокалиптичен стил – все същата тази триада: слънцето, луната, звездите, които представляват света, вселената. В началото е бил образуван свят със свое пространство и еволюция, извършвана векове. В края ще възникне нов свят - със свое пространство и вече навеки.

Read more...
 
АЗ СЪМ АЛФА И ОМЕГА... PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Царуването в човешките представи винаги се свързва със слава и величие. Това са доста архаични понятия. На съвременен език можем приблизително да ги преведем като: популярност, имидж, престиж. Управляващите отъждествяват народа, който управляват. Затова трябва да имат съответното поведение. И съответната външност – едни се обличат с военни униформи, други – с традиционни за своята религия одежди, а трети предпочитат скъпите костюми.

Управляващият отъждествява също и закона и справедливостта в своята страна. Редът зависи от това дали управляващият зачита законите. Колкото повече се съобразява с тях, толкова по-спокойно и по-добре живеят неговите поданици. Но преди всичко властта се асоциира със сила.

Read more...
 
КОЛКО Е ТРУДНО ДА БЪДЕМ ЩЕДРИ... PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Краткият откъс от днешното Евангелие според св. Марко ни приканва да размислим за скромността и щедростта.

Исус напада книжниците, показва ни тяхната суета, алчност и лицемерие. Ако помислим, това е ужасно: по-големите познания за вярата невинаги облагородяват душата. Карикатурата на тщеславието ще извика на устните ни тънка усмивка – защото ще си спомним поне за няколко човека от кръга на нашите познати. Но нима ние самите не участваме в достойната за съжаление надпревара за репутация? Виждайки колко голямо е отвращението у Исус към горделивците, дали да не се запитаме: „Наистина ли съм свободен от всякакво тщеславие?”

Last Updated on Sunday, 11 November 2012 08:09
Read more...
 
<< Start < Prev 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Next > End >>

Page 76 of 88