ЙОАН МУ Е ИМЕТО... PDF Print E-mail
There is no translation of this article

 

Братя и сестри, днес празнуваме тържеството Рождество на Йоан Кръстител. Своите корени този празник има още в IV век. Той е един от най-старите християнски празници, оказал огромно влияние върху развитието на вярата в християнските общини в онези далечни времена.

Last Updated on Sunday, 15 July 2012 06:39
Read more...
 
НА КАКВО ДА ОПРИЛИЧИМ ЦАРСТВОТО БОЖИЕ?... PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Братя и сестри, притчите Христови трябва да бъдат разяснявани, защото тяхното значение често остава скрито. Притчите имат за цел да укрепят вярата на слушащия, но също и да го накарат да се замисли. Така е и в днешния случай.

Last Updated on Sunday, 15 July 2012 06:37
Read more...
 
ВСИЧКИ С ЕДИН ДУХ СМЕ НАПОЕНИ... PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Има немногословни, дори лаконични молитви, с които се обръщаме към Бога. Така, с малко думи, се молят не само болните, останали без сили хора, но и хора здрави, с дълбок вътрешен живот. Нали самият Господ Исус казал на Апостолите: „Не бъдете приказливи на молитвата.” Защото стойността на молитвата не се измерва с нейната продължителност във времето, а с любовта, която се съдържа в нея.

Read more...
 
ЕЗИКЪТ Е НЕМОЩЕН ДА ИЗКАЖЕ БОГА... PDF Print E-mail
There is no translation of this article

В Светото писание никъде не се използва думата “троица”. Там не се говори за “три лица”: Писанието е чуждо на броенето и пресмятането. Текстовете споменават Отеца на Исус Христос, Сина, Духа, този именно Дух, Който “ще ви упъти към пълната истина”.

Кой е Бог? Още книгата Битие ни представя Бог като ваятел, оформящ човешкото същество. Трябва да вярваме, че полученото ваяние се е харесало на Бога, защото Той му вдъхва Своето собствено жизнено дихание. И така, живеем от Неговия Дух, носим в себе си семето на Божествения живот с безгранична способност за духовен растеж. На това ни учи Старият Завет.

Last Updated on Monday, 04 June 2012 13:03
Read more...
 
Енорийски съобщения PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Енорийски съобщения

27 април 2019 г.

- На днешната неделя честваме тържеството на Божието милосърдие. Нека бъдем благодарни на Бога за този толкова специален и благодатен дар, до който можем да се докоснем в тайнството Изповед, когато чрез покаяние получаваме опрощение за греховете си. Припомняме, че всеки, който се изповядва и приеме Светото Причастие на този ден, може да получи индулгенция: „освобождаване от временното и вечно наказание за греха. За да преживеем този ден още по-пълноценно, ви каним в нашия храм в 15.00 часа, за да измолим заедно броеницата на Божието милосърдие. Нека благодарим на Бога и за тайнството Евхаристия, когато Той подкрепя душата ни с небесна храна, предоставяйки ни самия себе си.

- Специален поздрав отправяме към католиците от източен обред, към нашите братя християни – православни и протестанти, които днес празнуват Великден. Нека пасхалната светлина на Възкръсналия Христос винаги да озарява пътя им и да ги изпълва с надежда, обич и духовен мир!

- Ако някой от вас не се е изповядал преди Великденските празници, нека не се страхува да отпие от извора на Божията любов. Свещеник ще ви очаква в изповедалнята по време на литургиите днес.

- Изразяваме своята специална благодарност към онези, които взеха активно участие в подготовката на литургиите в пасхалното тридневие – на министрантите, четците, органистите, певците и всички, които ни подпомагаха в цялостната организация. С радост можем да кажем, че благодарение на вас наистина преживяхме изключително тържествено великденските празници.

- Започваме раздаването на пропуските за събитията и срещите с Папа Франциск от днес, 28-ми април, до 30-ти включително. Нужно е да представите входящите номера, които получихте при записването! Влагаме максимално старание процесът да върви бързо, но все пак ви молим да бъдете търпеливи. Последна възможност за получаване на пропуск е 2 май, четвъртък. След тази дата останалите ще раздадем на онези, които не са се записали до 28 февруари. Пазете грижливо пропуските, които получавате за събитията и срещите, като внимавате да не ги намачкате или скъсате, защото няма да бъдат валидни! Хората, които нямат пропуски, също могат да участват, опитвайки се да се приближат максимално до място, на което ще бъдат допуснати от служителите, отговарящи за реда.

- Информираме ви, че следващата неделя (Трета пасхална неделя) и понеделник – на датите 5-ти и 6-ти май, когато папа Франциск ще посети нашата страна България, в нашия храм няма да се провеждат литургии. Единствената литургия в неделя ще бъде председателствана от Папата – наследникът на свети Петър на земята, епископ на Рим и главен йерарх на Църквата. Литургията ще започне в 16:45 часа на площад „Александър Батенберг“, където трябва да се явите поне два часа по-рано! Скъпи братя и сестри, в този момент България влиза във фокуса на световните медии и новини, когато цялото внимание ще бъде насочено към нас! Бъдете радостни и отзивчиви, нека сърцата ни ликуват, за да преживеем благодатно това време!

- Като католици, сме задължени в неделя да участваме в Светата литургия, но енористът, използвайки своята привилегия съгласно канон 1245 от каноническо право, дава диспенсразрешава неучастие за онези, които са болни, страдащи или възпрепятствани за неделя, 5 май. За тях остава препоръката да следят събитието чрез медиите, които ще излъчват на живо.

- Моля, не се смущавайте от съобщенията в медиите за затворени улици. Тази организация е само в наша полза, тя прави събитията възможни и е за наше улеснение и безопасност!

- На 29 април, понеделник, честваме света Катерина от Сиена.

- На 1 май, сряда, от 19.00 часа, ще се проведе молитва за мир в духа на Тезе, която също е част от подготовка за визитата на папата.

- На 2 май възпоменаваме свети Атанасий. Това е първият четвъртък на месеца, когато заедно се молим за нови и свети звания към монашески и свещенически живот. Възможност за обожаване на Светото причастие ще има от 17:00 часа.

- На 2 и 9 май, два поредни четвъртъци, след вечерната литургия ви каним да участвате във Великденската набожност Via Lucis – Път на светлината.

- На 3 май, петък, честваме свети Филип и Яков апостоли. Това е и първият петък на месеца, затова в 17.30 часа, преди вечерната литургия, с литания ще се молим пред Светото причастие, почитайки Пресвятото Сърце Исусово.

- На 11 май, събота, честваме светите братя Кирил и Методий равноапостоли.

- Информираме ви, че на 11 май в София от 17.30 часа ще се проведе протест под наслов „Не на Стратегията за децата 2019–2030“, който ще започне пред Министерски съвет и ще завърши пред Народното събрание. Препоръчваме ви да се присъедините в подкрепа на отхвърлянето на тази изключително опасна стратегия, криеща голям брой подводни камъни по отношение на бъдещето на семейството като изконна ценност, допускайки изключително голяма намеса на държавата във възпитанието на децата и толерирайки джендър културата, както и ред други сериозни проблеми.

- Каним ви сърдечно на поредната сесия на школата за евангелизация „Дева Мария от Назарет“ и на срещата за младежи „Оазис“, които ще се проведат на 10, 11 и 12 май в местността „Узана“. Повече информация ще намерите
на таблото пред църквата.

- На 12 май, неделя, по време на Литургията от 10.30, ще честваме семеен празник на Евхаристията – „Първо“ причастие в по-широк кръг.

- На 12 май, неделя, възстановяваме катехизиса за деца.

- Информираме ви също и за предстоящите великденски концерти в храма ни:

* 30 април, вторник, – Концерт за цигулка на Тамара Бакърджиева, начало 19.00 часа.

* 3 май, петък, – Концерт на камерен оркестър „Класика“, начало 19.00 часа.

* 12 май, неделя, – Концерт на детския хор от Република Чехия „Иувентус, Гауде!“, начало 19.30 часа.

* 16 май, четвъртък, – Концерт на пеещите кадети на Университета в Тексас, САЩ – А§М, начало 19.00 часа.

* 17 май, петък, – Концерт на класът по арфа на Анна Александрова, начало 19.00 часа.

Плакати с повече информация относно програмите търсете на таблото пред църквата!

* * * * * * * * * * * * * * *

МОЛИТВА ЗА МИР

Боже на мира, изслушай нашата молитва. Води ни Ти в Твоя мир. Научи ни да живеем в мир. Да обичаме всички хора, които срещаме по нашия път.

Да чуваме техния зов за помощ. Да споделяме техните радости. Превърни нашите страхове в надежда, обидите в прошка. Да държим високо неугасващ факела на помирението. Боже на мира, дай ни мир в душите, за да покажем с нашия живот, че мирът е възможен на земята. Амин.

    Last Updated on Saturday, 27 April 2019 15:30
     
    << Start < Prev 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Next > End >>

    Page 78 of 86