Господ идва! PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Братя и сестри, през целия Рождественски пост, който наричаме Адвент, се повтаря като припев думата очакване. Ако сме поканили гости в определен ден и час, тогава домът и семейството се готвят за тази среща. Всички се обличат празнично, подреждат масата с красиви прибори и цветя. После излизат да посрещнат гостите или чакат с нетърпение да се позвъни на вратата, за да отворят... Правят това по две причини: от една страна – да покажат на гостите своето уважение към тях, а от друга – да покажат, че и те самите са достойни за уважение. Но как да се подготвим за срещата с Този, Който не е определил нито датата, нито времето на своето пристигане при нас? За това ни говорят днешните Евангелски четива, за това ни говори и целият Адвент.

Read more...
 
ОБРЪЩЕНИЕ НА ЕПИСКОП ГЕОРГИ ЙОВЧЕВ ЗА АДВЕНТА PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Рождество Христово е празникът, към който се отправя нашият духовен поглед. Предколедното време е подготовката, която Светата майка Църквата силно препоръчва на своите чеда.

“Бъдете трезви, бъдете будни, пробудете в сърцата си духа на покаянието и очакването!” Нашата родина не е тук, на земята, ние сме предназначени за нещо много по-възвишено и свято – за Небесния рай, който Отец е приготвил за Своите чеда. Бог е, Който спасява чрез Своята мощ.

Read more...
 
ТИ СИ ЗА НАС ВСИЧКО! PDF Print E-mail
There is no translation of this article

В днешната притча Исус представя Себе Си като Онзи, Който ще дойде да съди света. Мислим за съда най-вече като за две половини на везна, които трябва да застанат в равновесие: въздаване на добро за добро и на зло за зло. Но Исус не мисли така. За Него правосъдието означава да се раздаваш на онзи, който е в нужда. Искаш да бъдеш праведен в очите на върховния Съдия – тогава не подминавай без внимание и подкрепа нито един човек в нужда. Трябва да имаш любов към другите, “най-малките братя” на Исус – не толкова защото са Негови братя, а защото са “малки”, в нужда. Когато човек има това любящо поведение, той вече получава своята награда и ако постоянства в любовта, ще получи многократно по-голяма награда независимо от сторените грешки и грехове преди това.

Read more...
 
ПАПАТА ВДЪХНА НАДЕЖДА НА ЦЕЛИЯ АФРИКАНСКИ КОНТИНЕНТ PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Плакати с лика на Папата и надписи „Добре дошъл” на двата местни езика посрещнаха Папа Бенедикт ХVІ на 18 ноември, когато започна тридневната му визита в Бенин. Това е второто африканско посещение на 84-годишния Папа, по време на което той ще връчи Апостолическото насърчение „Africae munus” („Задачата на Африка”) на представителите на 40 Епископски конференции в Африка. Централно място по време на визитата ще заеме неделната Света литургия на празника Христос Цар, която ще бъде отслужена на „Стадиона на приятелството” в Котону, където Папата с повече от 200 епископи ще издигне своята молитва за цяла Африка.

Read more...
 
Да бъдем отговорни стопани! PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Често хората забравят, а ако не забравят, не придават голямо значение на истината, че всеки, надарен с нещо, след това трябва да даде отчет как се е разпоредил с получения дар. По правило се интересуваме само от това какво даваме и колко даваме. Даваме много – значи трябва и да вземем много, даваме малко – но и за малко се нареждаме на опашката. Ето така преминава целият ни живот… Вечно нещо не ни достига, винаги искаме повече, все протягаме ръка за нови и нови дарове.

Read more...
 
<< Start < Prev 81 82 83 84 85 86 87 Next > End >>

Page 86 of 87