XXIII Неделя през годината PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Днес не можем да живеем „просто” – така, както преди векове. Но показността и желанието да се притежава все повече е това, което никога не може да се приеме като съвместимо с християнския живот. Затова нека да се стремим да не бъдем съсредоточени в материалния свят, никога не трябва да пропускаме да оценяваме нещата от гледна точка на християнската духовност. Защото за материалното е много лесно да блокира духовността.

Read more...
 
XXII Неделя през годината PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Днешният Евангелски откъс (Лк. 14:1.7-14) ни дава урок по смирение. Смирението е противоположност на горделивостта, то не е втренченост в самия себе си, а внимание към другите – просто защото те са важни. Истинското смирение – едно от проявленията на любовта, трудно постигаме. То ни се дава лесно, защото е един от основните дарове на Светия Дух, но като че ли се приема от нас с големи усилия...

Read more...
 
ОТНАСЯНЕ НА БЛАЖЕНАТА ДЕВА МАРИЯ С ДУША И ТЯЛО В НЕБЕСАТА PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Папа Бенедикт XVI
(15 август 2005 г.)

Скъпи братя и сестри, благодаря ви за вашето присъствие. Празникът на Дева Мария, Отнесена в Небето, е ден на радост. Бог победи. Любовта победи. Победи животът. Показа, че любовта е по-силна от смъртта. Че Бог има истинската сила и Неговата сила е добротата и любовта.

Last Updated on Saturday, 03 September 2016 14:04
Read more...
 
XXI Неделя през годината PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Ис. 66, 18-21; Евр. 12, 5-7.11-13; Лк. 13, 22-30

Царството Божие – домът на Отца, предназначен за нас... Макар че поканата да влезем в никакъв случай не означава, че достъпът ни е сигурен. В един момент Господ ще стане и ще затвори вратата. Пътят към дома на Отца наистина минава през тесни врата, но въпреки това входът към Царството Божие е отворен за всеки, който е готов за обръщане и промяна. Но може да закъснеем, да изпуснем своя шанс и тогава даже силното хлопане по вратата и виковете няма да променят драматичното положение. Който е закъснял, няма да бъде приет. И тогава може да предявява претенции само към себе си. Може да обвинява само себе си, да плаче от безсилие, разбирайки, че лекомислено е изпуснал възможността.

Last Updated on Saturday, 03 September 2016 14:03
Read more...
 
XX Неделя през годината PDF Print E-mail
There is no translation of this article

„Мислите, че дойдох мир да дам на земята? Не, казвам ви, а – раздяла... отсега петима в една къща ще бъдат разделени... баща ще бъде против син, и син против баща...” (срв. Лк. 12, 51-53) Думите на Спасителя за разделението, което Той носи в света, може да прозвучат жестоко: разделението винаги е противопоставяне, което рано или късно непременно стига до конфликт... Но когато става въпрос за Царството Божие, противопоставянето е неизбежно. И конфликтът, ако говорим за конфликт духовен – също. Защото Царството, по думите на Исус, не е от този свят.

Last Updated on Saturday, 13 August 2016 13:32
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 10 of 66