ТИ СИ ЗА НАС ВСИЧКО! PDF Print E-mail
There is no translation of this article

В днешната притча Исус представя Себе Си като Онзи, Който ще дойде да съди света. Мислим за съда най-вече като за две половини на везна, които трябва да застанат в равновесие: въздаване на добро за добро и на зло за зло. Но Исус не мисли така. За Него правосъдието означава да се раздаваш на онзи, който е в нужда. Искаш да бъдеш праведен в очите на върховния Съдия – тогава не подминавай без внимание и подкрепа нито един човек в нужда. Трябва да имаш любов към другите, “най-малките братя” на Исус – не толкова защото са Негови братя, а защото са “малки”, в нужда. Когато човек има това любящо поведение, той вече получава своята награда и ако постоянства в любовта, ще получи многократно по-голяма награда независимо от сторените грешки и грехове преди това.

Read more...
 
Да бъдем отговорни стопани! PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Често хората забравят, а ако не забравят, не придават голямо значение на истината, че всеки, надарен с нещо, след това трябва да даде отчет как се е разпоредил с получения дар. По правило се интересуваме само от това какво даваме и колко даваме. Даваме много – значи трябва и да вземем много, даваме малко – но и за малко се нареждаме на опашката. Ето така преминава целият ни живот… Вечно нещо не ни достига, винаги искаме повече, все протягаме ръка за нови и нови дарове.

Read more...
 
Бъдете будни! PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Когато говорим за Царството Небесно, ние сме свикнали да мислим за него в бъдеще време. Макар че то вече пребивава в нас! Ние вече сме негови обитатели! Хората с малка вяра ще кажат: „Почакайте! Около себе си аз виждам само грешен свят, изпълнен с насилие, жестокости и сълзи. Не виждам вечно щастливия край, за който проповядвате. Непрекъснато трябва да се трудя с пот на челото и най-важното – аз все още съм смъртен човек. Тогава що за глупости са това с Царството Небесно?”

Read more...
 
През ноември Папата се моли за източнокатолическите Църкви PDF Print E-mail
There is no translation of this article

„Да бъдат Източнокатолически църкви и техните вековни традиции познати и ценени като духовно съкровище за цялата Църква” – така е формулирано Общото молитвено намерение на Папа Бенедикт XVI за ноември. С него Светият Отец благодари на католиците от Източен обред за тяхната вярност, платена с кръв през вековете до днешно време и ги уверява в своята подкрепа и дълбоко признание към Източнокатолическите църкви за изключителната им роля като "живи свидетели на тази традиция”. Без постоянна връзка с традицията на своя произход, припомня Папата, няма бъдеще за Христовата Църква.

Last Updated on Wednesday, 09 November 2011 15:40
Read more...
 
ПАПА Бенедикт ХVІ в Асизи PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Религиите не могат никога да бъдат причина за насилие. Различните вероизповедания и междурелигиозният диалог трябва да бъдат основата за мира. Това е призивът на Бенедикт ХVІ, отправен на 27 октомври в Асизи към представители на всички световни религии и към група невярващи по време на Световния ден на молитва и размисъл за мира – 25 години след историческата среща, пожелана от блажения Йоан-Павел ІІ. Папата и близо 300 участници в срещата под наслов „Поклонници на истината, поклонници на мира” пристигнаха на 27 октомври сутринта в града на Свети Франциск с влак, който късно вечерта ги върна отново в Рим.

Read more...
 
<< Start < Prev 91 92 93 94 Next > End >>

Page 93 of 94