XIX Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл

Днешният Евангелски откъс от Лука (Лк. 12, 32-48) напомня във всеки един момент да бъдем готови да се изправим пред Господ, защото сред несекващите ни усилия за изграждане на нашата човешка и материална сигурност може да се окаже, че сме се отдалечили от онези, които очакват Господ, за да Му отворят веднага щом дойде и почука.

продължава>
 
ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ ПДФ Печат Е-мейл

Папа Бенедикт XVI (2013 г.)

Днес имаме особено красиво Евангелие – за Преображението Господне (Лк. 9, 28-36). Евангелист Лука подчертава по особен начин, че Исус се преобразява, докато се моли: Той има голям опит от връзката с Отца по време на един вид духовно оттегляне, което преживява на една висока планина, придружен от Петър, Яков и Йоан – тримата ученици, винаги присъстващи в моментите на Божественото проявление на Учителя (срв. Лк. 5, 10; 8, 51; 9, 28). Господ, Който малко преди това е предизвестил Своята смърт и възкресение, позволява на учениците Си да видят предварително Неговата слава.

продължава>
 
XVII Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл

Св. Лука често представя Исус молещ се, както в днешния Евангелски откъс (11, 1-13) – по време на дългия път към Йерусалим. В дванайсетте глави, които Евангелистът посвещава на този дълъг път, той грижливо припомня девет пъти, че Исус върви към Своята смърт и възкресение. И именно в тази перспектива виждаме днес Исус, Който се моли...

продължава>
 
XVIII Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл

Исус днес предупреждава: „Гледайте и се пазете от користолюбие!” (Лк. 12, 13-21) Пояснявайки Своето предупреждение, Той разказва притча, показваща ненадеждността на хорските намерения дълго да се ползват от преходните блага. Предвидливостта на богатия човек се вижда в събирането на материално обезпечение за утрешния ден. За такъв човек е характерна увереността в собствените му сили, основана върху притежаваното имущество, което явно ще обезпечи за него и близките му такова бъдеще, каквото той иска. Но вечният живот за онези, които „в Бога богатеят”, зависи не от имуществото.

продължава>
 
XVI Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл

Повечето тълкуватели на днешния Евангелски откъс (Лк. 10, 38-42) твърде лесно противопоставят Марта и Мария – действието и съзерцанието. Но не за това става дума в диалога между Марта и Исус; и разграничението между двете страни – добрата и по-малко добрата, се прави само за да се придаде единство на Христовите слова. Защото днес Той ни казва нещо особено важно за нашия всекидневен живот.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Край >>

Страница 11 от 66
В момента има 136 посетителя в сайта

Статистика

Съдържание : 418
Брой прегледи на съдържанието : 773022