Бенедикт ХVІ даде началото на великопостното време PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Великият пост е „силно” литургично време, но и подходящ момент за вътрешно обръщане и покаяние, а милосърдието, молитвата и постът са част от „божията педагогика”, която ни придружава до срещата с Възкръсналия Христос. Това каза Папата в проповедта си за началото на Великите пости, която отслужи на 9 март – Пепеляна сряда, в римската базилика „Света Сабина”. Преди това в бенедиктинската църква „Свети Анселм” на Авентинския хълм Папата участва в покаятелна процесия. В присъствието на кардинали, епископи и свещеници, доминикански и бенедиктински монаси Папата извърши традиционния ритуал на посипване на главите с пепел, с който вярващите поемат задължението „да обърнат сърцата си към хоризонта на Благодатите”.

"Общоприетото мислене, крие опасността Великопостното време да бъде свързвано с тъгата и сивотата на живота", посочи Папата, но всъщност е „ценен дар Божи” и духовен „маршрут” към Пасхата. Това се вижда и в литургичните четива за деня, които предлагат „указания” как да се изживее в пълнота този духовен момент.

„Днес - каза Папата - ние сме призвани да обърнем сърцата си към Бог, съзнавайки, че не можем сами да извършим това обръщане и разчитайки на нашите сили, защото Бог ни обръща: „Бог отново ни предлага своята прошка и ни приканва да се завърнем при Него, за да ни дари с ново сърце, пречистено от злото, което го потиска, за да ни направи съпричастни с Неговата радост. Нашият свят има нужда да бъде обърнат от Бог, от Неговата прошка и от Неговата любов, има нужда от ново сърце.”

Накрая Папата молитвено призова Дева Мария да бъде водител по пътя на Великия пост към по-дълбокото съзнание за разпнатия и възкръснал Христос и да ни помага в духовната битка с греха.