Папа Бенедикт XVI: Пълното единение е победа за цялото човечество PDF Print E-mail
There is no translation of this article

„Въпреки болезнената ситуация, породена от разделението, християните могат и трябва да гледат към бъдещето с надежда, тъй като победата на Христос означава да се преодолее всичко онова, което ни пречи да споделим пълнотата на живота с Него и с другите.” Тези обнадеждаващи думи отправи Бенедикт ХVІ на церемонията по закриването на Молитвената осмодневница за християнско единение, посветена на темата за победата на Христос: „"Всички ще бъдем преобразени чрез победата на нашия Господ Исус Христос" (1Кор. 15, 51-58).

Молитвената седмица бе закрита на вечерня във ватиканската базилика „Свети Павел извън градските стени” на 25 януари, когато Църквата чества литургичния празник Обръщане на Свети ап. Павел. Церемонията бе предстоятелствана от папа Бенедикт ХVІ, а в литургията участваха кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единение, митрополит Генадиос, представител на Вселенския патриарх Вартоломей І, и преподобния Дейвид Ричардсън, личен представител на Кентърбърийския архиепископ Роуън Уилямс. Присъстваха официални делегации на Църквите и църковните общности в Рим, представители на Global Christian Forum, представители на екуменичната група от Полша, подготвили текстовете за Молитвената седмица. Също така и студенти от Папските колежи, студенти от Екуменичния институт в Босей, Швейцария и православни студенти от Католическия комитет за културно сътрудничество, сред които дякон Иван Иванов, преподавател по литургика в Богословския факултет на СУ „Климент Охридски”.

В проповедта си Папата обясни „тайнственото преображение” на Апостол Павел по пътя за Дамаск, което позволява „да гледаме с дълбока надежда тайнственото преображение и на всички повярвали в Исус Христос, и на цялото човечество и цялото творение”: „Свети Павел ни казва, че всеки човек посредством кръщението в смъртта и възкресението на Христос участва в победата на Онзи, Който пръв победи смъртта, започвайки пътя на преображението, което от този момент се проявява във всяка житейска новост и което ще достигне своята пълнота в края на времената.”

С настоящата церемония, каза Папата, изразяваме „желанието да обединим нашия глас, ум и сърце, за да благодарим на нашия Господ за действието на Божията благодат в Апостола на езичниците и за възхитителния Божи промисъл, който се извършва чрез Исус Христос”. Отправяйки нашите молитви, допълни Папата, ние вярваме че ще бъдем преобразени и уподобени на Христовия образ и искаме да направим наше желанието на Христос в навечерието на Неговото страдание и смърт: „всички да бъдат едно”(Йоан 17,21): „Молитвата за християнското единение не е друго, освен участие за осъществяване на Божия промисъл за Църквата, а задължението за възстановяване на единението е дълг и голяма отговорност за всички.”

Въпреки разделението, каза Папата, ние, християните, можем да гледаме с надежда към бъдещето, тъй като възкръсналият Христос ни придружава в борбата срещу „разрушителната сила на греха, която вреди на човечеството и на цялото Божие творение”. Единени в Христос, „християните са призвани заедно да действат за каузата на доброто и да споделят своята мисия – да носят надеждата там, където има несправедливост, омраза и отчаяние”: „Нашето разделение затъмнява светлината на християнското свидетелство. Целта на пълното единение, което очакваме, не е второстепенна победа, а важна за благото на цялото човешко семейство.”

Много често идеята за победата в доминиращата съвременна култура се свързва с незабавния успех, поясни Светият Отец, но според християнското разбиране победата е „дълъг и невинаги линеен процес на промяна” към доброто. „Победата се постига според времето на Господ, а не според човешкото време и изисква дълбока вяра и търпеливо постоянство”. Окончателната победа ще дойде само с второто пришествие на Господ, „Когото очакваме с търпелива надежда”, което не означава „пасивност или успокоение, а готов и внимателен отговор на всяка възможност за общение и братство, което Господ ни дарява”.

Накрая Папата повери на небесното застъпничество на свети Павел всички, които са се посветили за каузата на християнското единение: „Въпреки че пътят към пълното възстановяване на общението е още много дълъг и изпълнен с препятствия, призовавам всички с обновена решителност, смелост и благородство да преследват желаното от Бог единение, следвайки примера на св. Павел, който пред всички трудности винаги запазва своята здрава вяра в Бог за изпълнение на неговото дело.”