От "Енорийски Глас"

Artykuły opublikowane wcześniej w "Głosie Parafian".ДА ЖИВЕЕМ С ВЪЗКРЕСЕНИЕТО! PDF Print E-mail
There is no translation of this article

След дългия четиридесетдневен период на подготовка ние вчера вечерта се приближихме до вратата на нощта, която наричат Велика. В нея ни въведе облеченият с празнични одежди свещеник, който носеше запалената Пасхална свещ. В сумрачната църква блещукането на огънчето на свещта бе като радостен предвестник за настъпващия ден. Светлината Христова! Изпълнили църквата, верните палеха своите свещи от горящата Пасхална свещ. И храмът внезапно се изпълни със светлина. Разбуди се мълчащия от три дни орган. От олтара полетя в света първото празнично „Алилуя!”. Настъпи Пасха!

Read more...
 
ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ КЪМ ПАСХАТА PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Братя и сестри, днешната литургия на Връбница започва с „Осанна!”, с радостни песни и върбови клонки, които символизират триумфа. Но после, само след няколко минути ще звучи от олтара брутално-реалистичното описание на страданията и смъртта на Христос. Така е било и в реалния първообраз на днешното тържество - там, на улиците на Йерусалим, преди двадесет века. Човекът, с когото се свързвали толкова надежди, човекът, когото цялата столица с ентусиазъм приветствала като дългоочаквания цар на Израил, в продължение само на два дни в същия този град, където вчера под нозете Му постилали одежди, бил арестуван, осъден и разпънат на кръста като престъпник!

Last Updated on Sunday, 24 April 2011 09:57
Read more...
 
Няма да умрете вовеки! PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Преживяваме вече петата неделя от Великите Пости и все по-бързо се приближаваме към Пасхата. Днешното Евангелие диша с атмосферата на възкресението. Починал е Лазар – човекът, когото Исус много обичал. Неговият земен живот завършил и той вече четири дни лежал в гроба – „това беше пещера, и камък стоеше отгоре й”. Но Исус, Синът Божи, със Своята божествена сила и със силата на Своите слова възвърнал живота на Лазар, възкресил го. Това било голямо чудо! Тълпи прииждали от Йерусалим в градеца Витания, където живял Лазар със сестрите си Марта и Мария, за да видят чудото.

Last Updated on Saturday, 16 April 2011 18:19
Read more...
 
ПАПА Бенедикт XVI: С радост към Пасхата и беатификацията на Йоан-Павел II PDF Print E-mail
There is no translation of this article

"Велик Папа и свидетел на Христос" - така по време на молитвата „Ангел Господен” в деня, последвал шестата годишнина от смъртта му, Бенедикт XVI припомни своя „скъп предшественик” Йоан-Павел II в перспективата на провъзгласяването му за блажен на 1 май. "Аз не отслужих традиционната възпоменателна литургия – каза Папата, – но го споменах с обич в молитва, като вярвам, че всеки един от вас е сторил същото." Бенедикт ХVІ пожела на многобройните вярващи, събрали се на площад "Св. Петър", да изпитат дара на Божията доброта по време на Великия пост.

Last Updated on Sunday, 01 May 2011 12:42
Read more...
 
"Шест години без Папа Войтила." Думите на Бенедикт ХVІ за бъдещия Блажен PDF Print E-mail
There is no translation of this article

На 2 април тази година Църквата възпоменава шестата годишнина от кончината на Йоан-Павел ІІ с поглед към неговата предстояща беатификация на 1 май 2011 г. Честването на годишнината бе предшествано от няколко инициативи: в Папския университет на Светия Кръст в Рим се проведе конференция за фигурата на Папата славянин, а младежката секция към Римския диоцез даде старта на инициативата “GP2”, включваща серия от подготвителни срещи преди беатификацията. По повод беатификацията Ватиканските музеи обявиха, че ще бъдат отворени за посетители от 26 до 29 април и на 2 май.

Last Updated on Thursday, 14 April 2011 13:42
Read more...
 
<< Start < Prev 91 92 93 94 95 96 97 98 99 Next > End >>

Page 95 of 99