Папа Бенедикт XVI: Следването на Исус е задължаващо и вълнуващо призвание ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Радио Ватикана   

"Да се приеме волята на Бог, не погубва и не унищожава човека" - това заявява Бенедикт XVI в посланието си за предстоящия Световен молитвен ден за званията, който ще бъде отбелязан на 15 май, в четвъртата неделя на Великден, на тема "Насърчаване на званията в местната църква”.

Думите на Исус „Следвай ме!" са задължаващо и вълнуващо предложение - пише Папата. Ето защо "и днес следването на Христос е трудно". "Особено в нашето време, когато гласът на Господ сякаш е заглушен от "други гласове", поканата да Го последваме, като Му дадем живота си, може да ни изглежда прекалено труднa." Затова, пише Папата, "всяка християнска общност, всеки вярващ трябва съзнателно да положи усилие за насърчаване на званията".

Бенедикт XVI препоръчва да "насърчаваме и подкрепяме тези, които показват ясни признаци на призвание към свещеничеството и богопосветения живот, за да могат те да почувстват топлината на цялата общност, казвайки своето "да" на Бог и на Църквата". Поради това е необходимо "всяка местна църква да става все по-отговорна и внимателна в пастирската дейност за званията", за да могат, особено децата и младите, да "разберат, че приемането на Божията воля не погубва и не унищожава личността, a й позволява да открие и следва най-автентичната истина за себе си". Защото, добавя Папата, "само доверявайки се на Божията любов, може да се открие истинската радост и пълното реализиране на стремежите".

"Господ - уверява Светият Отец - ни призовава през всички моменти на живота ни да споделяме Неговата мисия и да служим на Църквата чрез свещенството и богопосветения живот…, защото хората винаги ще имат нужда от Бог, дори в ерата на господството на техниката над света и на глобализацията."

Накрая Папата призовава епископите да бъдат отворени "за нуждите на цялата Църква" за "справедливо разпределение на свещениците по целия свят".

Последно променен на Събота, 19 Февруари 2011 20:10