Вярата в Исус е път към спасението ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Радио Ватикана   

На 17 октомври Ватиканският пресцентър публикува апостолическото писмо на папа Бенедикт ХVІ, озаглавено "Врата на вярата" (Porta fidei), с което официално обявява Годината на вярата. Тя ще започне на 11 октомври 2012 - в контекста на 50-ата годишнина от началото на Втория Ватикански събор, и ще завърши на 23 ноември 2013, на празника „Христос Цар”. В писмото Папата пояснава, че тази специална година е "призив към истинско и обновено обръщане към Господ, единствения Спасител на света”.

„Вратата на вярата” винаги е отворена, пише Светият Отец: „Възможно е да се премине през нея само когато Словото Божие е възвестявано и когато сърцето допусне преобра-зяващата благодат." В съвременното общество, белязано от дълбока криза на вярата, „не можем да позволим солта да стане безсолна и светлината да бъде скрита”.

Папа Бенедикт ХVІ посочва, че началото на Годината на вярата ще съвпадне с откриването на генералната Асамблея на Синода на епископите на тема „Новата Евангелизация и предаването на християнската вяра”. „Това е благоприятен повод за специален размисъл и преоткриване на вярата”, пише Папата.

Подхранвана от „Словото на истината, което Господ Исус ни остави да заблести", Църквата „продължава по пътя на своето поклонничество, преминавайки през гоненията на света и Божиите утехи”. „От добродетелта на възкръсналия Господ тя извлича силата, за да победи с търпение и любов терзанията и трудностите, които идват както отвън, така и отвътре.” Със Своята любов Исус Христос привлича към Себе си хората от всички поколения, давайки им „мандат, който е винаги нов”. Затова, пояснява Бенедикт ХVІ, днес е необходимо „убедителното църковно усилие за новата евангелизация, за да се преоткрие радостта на вярата и се открие ентусиазмът за нейното предаване”.

Папата припомня, че за да се придобие систематично познание за съдържанието на вярата, безценна помощ дава Катехизисът на Католическата Църква, публикуван на 11 октомври 1992 г. Поучението на Катехизиса за моралния живот придобива значение, само ако е поставено в отношение с вярата, литургията и молитвата, посочва Папата. За тази цел Светият Отец приканва Конгрегацията за Доктрината на Вярата в сътрудничество с компетентните ватикански ведомства „да състави през следващите месеци „документ”, с който да предложи на Църквата и вярващите насоки как да живеят тази Година в служба на вярата и евангелизацията”.

Бенедикт ХVІ припомни и някои възвишени примери на вяра, белязали тези две хиляди години от историята на Църквата: "Заради своята вяра Дева Мария повярва на Ангела, че ще стане Божия Майка; заради своята вяра Апостолите оставиха всичко, за да следват Учителя; благодарение на вярата си учениците сформираха първата общност, събрана около поученията на Апостолите; заради вярата си мъчениците дариха живота си; заради вярата мъже и жени посветиха живота си на Исус". „За вярата живеем също и ние: заради живото признаване на Господ Исус, присъстващ в нашия живот и история.”

Годината на вярата - заключава Папата - ще бъде подходящ повод „да укрепим свидетелството на любовта”. „Вярата е тази, която ни позволява да разпознаем Христос, а Неговата любов ни насърчава да Му се притечем на помощ в лицето на нашите ближни по пътя на нашия живот: път, който познава радостта и страданието.”

Онова, от което съвременният свят особено се нуждае, завършва апостолическото писмо, „е убедителното свидетелство на онези, които, озарени в разума и сърцето от Словото на Господа, могат да разтворят сърцето и разума на мнозина към Бог и истинския живот, онзи, който няма край”. „Ние твърдо вярваме – завършва Светият Отец, – че Господ Исус победи злото и смъртта. С тази уверена вяра ние се поверяваме на Него.”