ПАПА Бенедикт ХVІ в Асизи ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Радио Ватикана   

Религиите не могат никога да бъдат причина за насилие. Различните вероизповедания и междурелигиозният диалог трябва да бъдат основата за мира. Това е призивът на Бенедикт ХVІ, отправен на 27 октомври в Асизи към представители на всички световни религии и към група невярващи по време на Световния ден на молитва и размисъл за мира – 25 години след историческата среща, пожелана от блажения Йоан-Павел ІІ. Папата и близо 300 участници в срещата под наслов „Поклонници на истината, поклонници на мира” пристигнаха на 27 октомври сутринта в града на Свети Франциск с влак, който късно вечерта ги върна отново в Рим.

Тероризмът, често мотивиран и оправдаван с религията, е отричане на Бог: това е новото лице на насилието, което Бенедикт ХVІ разобличи в Асизи, където преди 25 години неговият предшественик Йоан-Павел ІІ покани за първи път световните религии на молитва за мир по света. Папата припомни онзи исторически момент в началото на словото си, отправено към около 300 представители на различните вероизповедания. И днес картината, която се представя пред погледа на света, е на хора на вярата, събрани в базиликата „Дева Мария на Ангелите” в Асизи, но с една новост: присъствието на невярващи. Обръщайки се към лидерите на християнството, юдаизма, исляма и други вероизповедания, папа Бенедикт ХVІ очерта историческия профил на онази паметна 1986 година, когато Берлинската стена символично раздели планетата на два противопоставящи се блока. Рухването на тази бариера, посочи Папата, показа, че волята на народите да бъдат свободни е по-силна от оръжията на насилието и преди всичко, че зад материалната власт не съществува никакво духовно убеждение. Това, отбеляза Бенедикт ХVІ, бе победа на свободата да вярваш и оттук – победа на мира. Въпреки това днес отново съществуват заплахи за това „голямо благо”: „Свободният свят в голямата си част се откри като свят без насока. Немалко хора разбират погрешно свободата като свобода за насилие. Неразбирателството придобива нови и ужасяващи лица, а борбата за мир трябва да стимулира по нов начин всички нас.” Тероризмът, посочи Папата „е едно от новите лица на насилието”. Целенасочените атаки „заличават всичко онова, което в международното право бе общопризнато и определено като предел на насилието”.

Папа Бенедикт ХVІ припомни посланието на Йоан-Павел ІІ, отправено от Асизи преди 25 години: силата на отговора срещу насилието се намира в междурелигиозния диалог. Срещата в Асизи през 1986 г. бе дело на покаяние, защото католиците, каза тогава Йоан-Павел ІІ, „невинаги са били миротворци”. Бенедикт ХVІ припомни отново тези думи, призовавайки християнската вяра да бъде средство на Божия мир по света.

Светият Отец се спря и на упадъка на човека, който доведе до промяна в духовния климат на света. В общество, белязано от липсата на желание за щастие, съвсем естествено е насилието да се превърне в нещо нормално. „Обожаването на мамона, желанието за притежание и власт се явяват като контрарелигия, в сърцето на която не стои човекът, а личната облага.”

Накрая Папата насочи вниманието към присъствието на срещата в Асизи на група невярващи – мъже и жени на науката и културата, на които не е „даден дарът да вярват, но които въпреки това търсят истината, търсят Бог”. Те задават въпроси както на войнствените атеисти, които претендират, че Бог не съществува, така и към последователите на религиите, защото не смятат Бог за лична собственост: „Тези хора търсят истината, търсят истинския Бог, чийто образ в религиите е скрит поради начина, по който нерядко се практикуват.” Ето защо, посочи Бенедикт ХVІ, ние „се събираме заедно по този път към истината, за да работим заедно за каузата на мира, срещу всяко насилие, което разрушава правото”. Католическата църква, завърши Папата, „няма да се откаже от борбата си срещу насилието, от своята отговорност за мира по света”.

С думите на свети Франциск: „Господ да ви дари мир!”, Папата се сбогува с Асизи и с участниците в Световния молитвения ден за мир. Той поясни смисъла на поклонничество: то е образ на това „как духовното измерение е ключов елемент в изграждането на мира”. „След като подновихме нашия ангажимент към мира и си разменихме знака на мира, се чувстваме още по-въвлечени, заедно с всички мъже и жени от общностите, които представяме, в нашето общо човешко поклонничество. Ние не се разделяме, ще продължим да се срещаме, ще продължим да бъдем единни по този път, в диалог, във всекидневното изграждане на мира и нашите усилия за един по-добър свят.”

Преди да отпътуват за Рим, Бенедикт ХVІ и ръководителите на делегациите посетиха криптата, където се намира гробът на свети Франциск. На всички участници и множеството младежи, събрани на площада пред Базиликата, Папата повтори паметните думи на Йоан-Павел ІІ, произнесени през 2002 г. в Асизи, след атентатите в САЩ от 11 септември и войната в Афганистан: „Никога вече насилие! Никога вече война! Никога вече тероризъм! Нека в името на Бог всяка религия по света да бъде носителка на Справедливост и Мир, Прошка и Живот, Любов!”

Още веднъж Духът на Асизи, разпален преди 25 години от Йоан-Павел ІІ, се противопостави смело на насилието.