Молитвата е основен елемент в евангелизацията ПДФ Печат Е-мейл
Написано от O. Раниеро Канталамеса OFMCap (По Радио Ватикана)   

Евангелизацията може да бъде резултатна само ако апостолската дейност е съчетана с дълбока молитва. Това посочи отец Раниеро Канталамеса, проповедник на Папския Дом, във втората си проповед за Предколедното време, която поднесе на 9 декември пред Папата и членовете на Римската Курия.

[...] „Не е достатъчна само молитвата „за мисионерите”, а е необходима и молитвата „на мисионерите”. Големите монаси, които реевангелизираха Европа, след варварските нашествия, са хора, които излизаха от тишината на съзерцателния живот и се завръщаха към нея веднага след като обстоятелствата го позволяваха. За този начин на живот притежаваме и един много по-авторитетен пример от този на Светците: всекидневието на Исус, което е възхитително съчетание между молитвата и проповедта.” Днес в Църквата това съчетание е заплашено, отбеляза проповедникът, защото, от една страна, стои опасността от „ленивостта” на този, който не прави нищо, а от друга - намираме "трескавия и празен активизъм” на онзи, който забравя за „контакта с извора на словото”.

На често срещаното възражение, според което „не е възможно да си спокоен и да се молиш, докато къщата гори”, отец Раниеро Канталамеса отговори: „Това е истина, но нека си представим какво ще се случи с един пожарникарски екип, който се отправя към мястото на пожара със загасени сирени и вече пристигнал на мястото, установява, че е в цистерните няма дори капка вода. Това сме ние, когато бързаме да проповядваме, без да се молим. Евангелизира повече този, който се моли без да говори, отколкото онзи, който говори, без да се моли.”

Накрая проповедникът посочи за пример Майката Божия, единствената, която може да ни доближи най-много до Христос: „Мария носи Словото в утробата си, а не на устните. Тя е изпълнена, също физически, от Христос и Го излъчва само с присъствието си. Исус се отразява в нейните очи, лице и цялата й личност. Когато човек си слага парфюм, няма нужда да казва на другите, достатъчно е да се застане близо до него, за да се долови ароматът. По същия начин Мария, и по-специално, когато носи в утробата си Исус, е изпълнена от Неговото благоухание.”