Господ вече е близо! ПДФ Печат Е-мейл
Написано от o. Валдемар Важински CSsR   

Преживявайки днес четвъртата Адвентна неделя, ние завършваме това време на очакване, което премина много бързо, както бързо преминава животът на човека. Завършваме нашата духовна подготовка за Рождеството Христово – това велико, радостно тържество, което ще отбележим със среднощна тържествена Света литургия. Днес благодарим на Бога за преживяното време на Адвента. Днес благодарим на Бога за това, което Той извърши в нашите сърца, в нашата енория. Но нека всеки се обърне към себе си и се запита искрено: „Наистина ли съм готов за срещата с Господ? Използвах ли пълноценно това благодатно време, което Бог ми даде и тази година?”

Завършваме поредния Адвент в нашия живот. Правим това заедно с Мария – Божията Майка, за която говори и днешният откъс от Евангелското четиво. Мария поверила себе си на Бог и послушно отговорила на Неговото предложение, на призванието. Показала дълбокото си смирение и вяра и била удостоена с великата чест от нея да се роди Бог като Човек, за да дари на всички нас Спасението.

Рождеството Христово е все по-близо. Рождеството Христово също е и посещение. Бог посещава човека, идва, ражда се в Лицето на Своя Син Исус Христос. „И Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца!” (Ин. 1, 14)

Нека да отворим отново вратата на нашия живот, да отворим нашите сърца за Христос, за Неговите благодати, за Евангелието – така, както е направила Мария. Бодърствайте и бъдете готови! Господ вече е близо!