В очакване на Молитвената седмица за християнско единение PDF Drukuj Email
Brak tłumaczenia artykułu

Смисълът на "победата" и "поражението" заема централно място в размишленията за Молитвената седмица за християнско единение, която традиционно тази година ще бъде чествана от 18 до 25 януари. Темата е взета от Първото послание на Свети апостол Павел до Коринтяните (15, 51-59): “Всички ще се изменим от победата на нашия Господ Исус Христос”. Материалите за Молитвената седмица за единение на християните за 2012 година бяха подготвени от работна група в Полша, състояща се от представители на Римокатолическата Църква, Православната църква, старокатолическите и протестански църкви.

Темата на тазгодишната Молитвена седмица говори за преобразяващата сила на вярата в Христос особено по отношение на молитвата за единство на Църквата, Тялото Христово. Ние, молещите се и стремящи се към пълно видимо единство на Църквата, и традициите, към които принадлежим, подлежим на изменение, преображение и уподобяване на Христос. Това е възхитителен, но донякъде и плашещ образ! Защото единството, за което се молим, може да изисква възобновяване на формите на живот на Църквата, които познаваме. Такова единство не е просто „удобна“ идея за дружелюбност и сътрудничество. То изисква готовност за живот без съперничество. Нужно е да открием себе си в другия, да даваме и да приемаме един от друг, за да можем истински да навлезем в новия живот в Христос, който е единствената истинска победа.

Апостол Павел, чието обръщане ще честваме на 25 януари, с което ще завърши Молитвената седмица за християнско единение, бил гонител на йерусалимските християни, но впоследствие, вече като апостол, съхранявал връзките с Йерусалимската община, виждайки в това гаранция за единството на Църквата. Днес трябва да благодарим на Бог за вече даващото плодове екуменично движение. В последните десетилетия християните от различните конфесии имаха възможност да постигнат съгласие по редица точки от вероучението, развиваха се също и отношения на взаимно уважение и активно сътрудничество.

И тази година Молитвената седмица за християнско единение ще мобилизира безброй конгрегации и енории по целия свят. По време на тази седмица християните от различни вероизповедания ще се събират заедно, за да се молят и да участват в различни екуменични чествания.