XX Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

„Мислите, че дойдох мир да дам на земята? Не, казвам ви, а – раздяла... отсега петима в една къща ще бъдат разделени... баща ще бъде против син, и син против баща...” (срв. Лк. 12, 51-53) Думите на Спасителя за разделението, което Той носи в света, може да прозвучат жестоко: разделението винаги е противопоставяне, което рано или късно непременно стига до конфликт... Но когато става въпрос за Царството Божие, противопоставянето е неизбежно. И конфликтът, ако говорим за конфликт духовен – също. Защото Царството, по думите на Исус, не е от този свят.

И проблемът не е в нечия жестокост или нетърпимост, а в реалната несъвместимост на непреобразения свят с Царството Божие. Неслучайно Спасителят насочва към това като признак за края на времената: този край именно затова и ще настъпи в толкова плашещ вид, защото Царството и този свят не могат да просъществуват редом.

Но природата на света, абсолютно несъвместима с Царството в този си вид, може да бъде преобразена от диханието Божие, за да стане напълно органична част от новия свят.

Християнството в неговата двехилядна история неведнъж е обвинявано, че ненавижда света и му се противопоставя, макар че християните никога не са се противопоставяли на света – никога не са воювали с него и още по-малко са желали гибелта му. Църквата като цяло и отделни християни винаги са се борили за този свят против него самия – за да стане един нов, преобразен от силата на Царството и неговото дихание, свят, борили са се против злото, в което той е потопен. Това противостояние трябва да се мисли за основно в нашата епоха – епохата на настъпващото Царство. И – за разлика от конфликтите, разгаряни вътре и по законите на непреобразения свят, които понякога може да бъдат угасени – основният конфликт, конфликтът между Царството и силите на злото, действащи в падналия свят, ще приключи единствено в деня на тържеството на Царството и пълното поражение на онези, които му противостоят.

Последно променен на Събота, 13 Август 2016 13:32