XXV Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

ДА ГРАДИМ СВОЕТО БЪДЕЩЕ

Който живее в изобилие, лесно може да забрави Бога. Това е опит вероятно, толкова стар, колкото е старо цялото човечество. Последиците от такова поведение са представени в книгата на пророк Амос в първото четиво: богатите стават все по-богати, а бедните стават все по-бедни. Луксозният начин на живот обикновено се поддържа от ограбването и заробването на по-обикновените хора. Понякога такова зло се крие зад богати и свещени култове, но още по-лошо е, когато зад маската на набожността се прикриват нездрави желания за придобивки и неискреност. Добрата новина е, че такива злочинства пред лицето на нашия Бог няма да издържат, и както винаги Божията праведност е на страната на слабите.

Следователно, и тази необичайна притча в Евангелието за недостойния управник може да изглежда странно и дори подигравателно, когато ни се струва, че Исус едва ли не хвали поведението на един измамник. Но Исус иска да каже нещо съвсем друго. Исус не хвали управника за това,че управлява лошо имането на своя господар или, че с чужди пари придобива влияние, но само заради това, че премисля своето бъдеще. Чрез примера на един „светски човек”, Исус иска тройно да ни поучи: да използваме времето си добре, да градим своето бъдеще сега и в нашето настояще, както и да се решаваме смело на необходими промени преди да е станало късно. Тази разпоредба се допълва и от следващите думи, изречени за богатството.

Богатството (мамон) е опасно, тъй като понякога лесно може да ни склони към неправедност и лоши деяния. Онзи, който има много може да изглежда онзи, който притежава повече, но по-богат е този, на когото малко му трябва. А най-богатият е този, който дава много. Ако нашето богослужене служи само като маска за прикриване на човешките ни слабости или за фалшиво изграждане на нашия личностен образ, то тогава то няма никаква връзка с действителността, която Исус ни показва в своя живот. И за съжаление, тогава онези, които винаги ни казват, че е по-добре да бъдеш добър човек, отколкото да ходиш на църква, ще се окажат прави. И ако често чуваме този укор, то тогава това е още по-лошо, защото означава, че нашето богослужение не дава никакъв плод и не ни помага да поставим живота си в ред.

Затова, нека се опитаме да използваме всеки един ден и всички негови мигове с многобройните и на пръв поглед незначителни възможности, които ни се предоставят, за да погледнем живота си през мерилото на една истинска справедливост спрямо хората и спрямо Бога! И дано намерим сили да изразим нашето богатство в едно единствено предназначение – да премахнем бедността във всички сфери на нашия безценен човешки живот!