XXVI Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

За богатия няма изкупление, а за бедния то е гарантирано?

Онзи, когото Бог призовава в служба, а това сме всички ние, трябва да бъде човек, който умее да слуша: какво точно Бог иска от мен и как точно да осъществя връзка с Него?

Първото четиво и днешното евангелие ясно ни дават отговор на тези въпроси и ни показват, че в християнството се говори за истинския пример на солидарност към онзи, който е в нужда. В Исусовите заръки не става дума за установяване на някакъв политически и социален ред, а за дела на вяра и припознаване на Бога в хората, които са около нас. Нещо повече, за да ни изясни това, Исус си служи с един драстичен пример на противопоставяне между бедния и богатия.

Единият от главните герои в картината, която ни рисува днешното евангелие от Лука, е богаташ - човек, който живее само за себе си и не вижда какво се случва около него, а другият е безпомощен бедняк, който изцяло зависи от нашето съчувствие и, който лесно можем да открием навсякъде около нас –в дрипавия  просяк на улицата, в безпомощната старица, която живее близо до дома ни, или в лицето на бежанеца, който изглежда огромна заплаха за нашето бъдеще. В края на евангелието става ясно, че Бог осъжда богатия, но не за това, че той притежава. Това, в което Бог го упреква е неговата упоена съвест, която го поставя в бездната на непознаването, самодостатъчността и егоизма. Може би богатият днес ни се струва много по-богат от нас и си казваме, че ние няма как да приличаме на него, не притежаваме толкова много и няма нужда да даваме.

Бедният, пък ни изглежда в много пo-лоша ситуация от нашата и също не се отъждествяваме с него. Дали, обаче не се крие у всеки от нас един такъв богаташ, който не се безпокои за страданието на ближния и остава равнодушен към неговите крещящи за милост нужди, и дали често не изпадаме в живота си в такова отчаяние, че подобно на бедния Лазар, не ни остава нищо друго, освен да се надяваме на Божията любов и снизходителност! Дали това означава, че за богатия няма изкупление, а за бедния то е гарантирано? Едва ли! Най-вероятно Бог отново ни изпраща послание за любов, показвайки ни, че отчаяно се нуждаем едни от други и изпитваме взаимна зависимост, която не бива да пренебрегваме в нашето общество, в което едни тънат в охолство, а други остават в мрака на недоимъка, за да не бъдем един ден далече от трапезата на вечното царство, защото на неговите врата няма отделен вход за богати и бедни!

Последно променен на Събота, 24 Септември 2016 11:59