XXX Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

„Добрият” фарисей и „лошият” митар

У всеки от нас живее и „добрия” фарисей и „лошия” митар, и веднага прочитайки тези две определения усещаме, че нещо не е наред и не е точно. Дали щрихите в картината, която ни рисува днешното Евангелие са само черни и бели? Едва ли нашия Бог, който е изпълнил целия ни живот с пъстрота ще ни говори еднозначно.

Днес е по-трудно от всякога да бъдат определени критерии за добро християнство. Даже в църквата има различни поляризации и напрежение, и много често вместо да се вглеждаме в собствените си слабости, ние поглеждаме към другите критично с очите на фарисея. Но, когато местата се сменят и фарисеят влезе в ролята на „подсъдимия”, той също няма да приеме лошата оценка за себе си без да протестира: Господи, знам, че имаш свое мерило и често решенията Ти са далече от нашата логика, но справедливо ли е това: аз се трудя през целия си живот и търся хармония, следвайки Твоите заповеди, мислиш ли, че ми приятно да постя дни наред и да се мъча от жажда? Мислиш ли, че за мен не е отричане и жертва да заделям от всичко своя десятък?

Признавам си, често поглеждах към този митар и неговите приятели, понякога съм чак и искал, прости ми, Боже, да живея по своему, без морал и без материални грижи. Но аз останах верен към теб, Господи и издържах във вярата, а това ли е сега Твоята отплата и Твоята награда за мен? И преди всичко сега, наистина ли този митар е по-праведен от мене? И не се чуди, Господи, че това ще изкара и най-верните Ти извън равновесие. Това е своеволност, а не справедливост.

А може би Бог би отговорил: имаш право, когато изтъкваш пред Мен твоите големи заслуги. Трудиш се и наистина си набожен и искрен, но буренът на безчовечността, който расте в теб затрива всички плодове на любовта, които очаквам от теб. Твоят начин на живеене на вярата е станал тесногръд и немилосърден. Как можеш да твърдиш, че следваш моите заповеди като постъпваш така с твоя брат митаря? Как това твое презрение върви с твоята набожност? Гордостта ти те е заслепила. В своята справедливост си станал сам Бог на себе си и затова вече не намираш мир и спокойствие, и затова не мога да те даря с нов живот и нова справедливост.

Главната грешка на фарисея от днешното Евангелие не е в „набира-нето” на добри дела. Смеем и трябва да се радваме заради нашите добри действия и за тях да благодарим на Бога. Но не бива да се осмеляваме да забравяме за милосърдието, защото фарисеевата молитва можеше да звучи и така: Господи, благодаря Ти за това, което съм. Ти ми желаеш доброто, защото знам, че Твоята милост предхожда моите добри дела. Дай и на другите тази милост, да Те познаят и почитат, а на мен ми помогни да бъда добър брат за онзи митар и всички други хора. Амин!

Последно променен на Събота, 22 Октомври 2016 19:06