КАК ДА ПРАЗНУВАМЕ БЪДНИ ВЕЧЕР ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Как да празнуваме Бъдни вечер? - Едно предложение

За повечето от нас едни от най-хубавите часове в християнския празничен календар са тези на Бъдни вечер, неслучайно наричан най-семейният празник.

Очарованието на тази специална вечер е в уханието на украсената елха, в пещеричката с фигурите на Светото семейство и пастирите, във вкусната традиционна вечеря, споделена с най-любимите хора, но най-вече в наближаването на онзи очакван от седмици момент, в който Небето ще целуне земята и ще се роди Божият Син. И точно това велико събитие, а не някакви магически вярвания и ритуали, бележи всеки детайл от празнуването на Бъдни вечер в едно вярващо семейство.

Свещичките на венеца, които сме запалвали една след друга всяка неделя през тези четири седмици, са се смалили, децата са отворили вече последното прозорче на адвентния календар. Домът е украсен с борови или елхови клонки, с доставящото радост на малки и големи елхово дръвче и, разбира се, с поставената на видно място рождественска пещера. С подреждането на фигурите в нея си припомняме събитията от святата нощ във Витлеем и разказваме за тях на децата.

В тази вечер не забравяме за самотните ни роднини и познати и ги каним, за да ги стоплим с любовта в семейството си и да очакваме заедно голямата радост. Както на всеки празник, така и на Бъдни вечер на трапезата също се отдава голямо внимание. Вярващото християнско семейство споделя в нея бедността на Мария и Йосиф, останали без подслон във Витлеем и се стреми да напомни за обстановката, в която се е родил Исус, затова гозбите са постни и семпли, типични за националната кухня, а по български обичай храната се слага на земята, върху слама и се вечеря на пода. В средата на трапезата се поставя запалена свещ, а също и бяла кърпа, символизираща пеленките на Исус. Обичайно е да се оставят две празни места за Мария и Йосиф, с което се изразява желанието на стопаните да ги приемат в дома си. С молитва, с която семейството се събира всеки път на масата, започва и тази вечеря

Баща започва молитва: В името на Отца и Сина, и Светия Дух. Амин. Отче наш... /всички казват заедно/Който Си на небестата, да се свети името Ти, да дойде царството Ти, да бъде волята Ти както на небето, така и на земята. Дай ни днес насъщния ни хляб и прости ни дълговете, както и ние прощаваме на нашите длъжници, и не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от злото. Амин.

Баща: Нека да чуем за случилото се във Витлеем в онази нощ.Господ да бъде с вас.

Всички: И с твоя дух.

Баща: Четене от светото Евангелие според свети Лука. (2, 1-14).

Всички: Слава на Тебе, Господи.

През ония дни излезе от кесаря Августа заповед - да се направи преброяване по цялата земя. Това преброяване беше първо, когато Кириний управляваше Сирия. И отиваха всички да се записват, всеки в своя град.Тръгна и Йосиф от Галилея, от град Назарет, за Юдея, за града Давидов, наречен Витлеем, понеже беше от дома и рода Давидов, за да се запише с Мария, сгодената за него жена, която беше непразна. А когато бяха те там, дойде й време да роди и роди своя Син първенец, пови Го и Го положи в ясли, защото нямаше за тях място в страноприемницата. В тая същата страна имаше пастири, които нощуваха на полето и пазеха нощна стража при стадото си. И ето, яви се пред тях Ангел Господен, и слава Господня ги осия; и се изплашиха твърде много. И рече им Ангелът: "Не бойте се: Ето, благовестя ви голяма радост, ко­ято ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ. И ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли." И внезапно се яви с Ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение."

Баща: Това е слово Господне.

Всички: Хвала на Тебе, Христе.

Семейството може да запее заедно песен: „Тиха нощ”:

Тиха нощ, Свята нощ!

Всичко спи в тишина;

сал Девица бди във захлас

над Детенце в тоз Велик час.

БОГ се ражда сред нас, БОГ се ражда сред нас!

 

Тиха нощ, Свята нощ!

О! съдба! В таз земя

БОГ се ражда в бедна стреха,

в малка ясла – зарад греха.

БОГ Велик е, чеда! БОГ Велик е, чеда!

Баща води молитва преди хранене: Благослови, Господи, нас и тези дарове, които ще приемем от Твоята доброта, и направи така, че всички хора да имат храна. Чрез Христа, нашия Господ. Амин.

След вечеря очакването продължава и то може да бъде много приятно, както за големите, така и за малките, ако почетем още от Библията или попеем заедно коледните песни.

С наближаването на полунощ настъпва и кулминацията на Бъдни вечер. Както някога пастирите във Витлеем, семейството тръгва към църквата, за да участва в среднощната литургия и да се поклони на родилия се в яслата Младенец, и още повече да приеме живия Исус в сърцето си - приемайки Светото Причастие.

/С.Г. и Я.Б/

Последно променен на Петък, 23 Декември 2016 22:33