Честито Рождество Христово! ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Честито Рождество Христово!

Рождество Христово е повод за добри пожелания. Да се поздравяваме един друг и да си честитим е хубав обичай, който обаче остава безплътен, ако не намерим време за лична среща, топъл поглед и блага дума.

Заедно с картичките и честитките трябва да подарим и близост: на семейството си, приятелите си, хората от енорията и онези, които не са от най-близкия ни кръг, да проявим внимание и грижа към всеки. В това време изричаме красиви думи, изпращаме послания за щастие, мир и добро, но нека засвидетелстваме и с живота си, че наистина стоим зад тези красиви слова и пожелавани добродетели. Иначе тези честитки нямат смисъл.

Нека се опитаме да си представим как изглежда Божията Рождествена картичка, която самият Бог изпраща до нас. Картичките обикновено имат две страни. От едната страна има снимка или някаква рисунка, а от другата има пожелание. Така и Божията има две страни. Първата страна разказва за това как са се случили събитията. Такава снимка или рисунка всички ние сме виждали и добре познаваме и тя ни пренася с лекота назад във времето в една тиха и свята нощ в град Витлеем, където сред топлината и простотата на яслите се ражда Исус. Тази картина е колкото обичайна заради това, че изобразява едно раждане, толкова и необичайна, защото това Рождение променя света завинаги и всяка една човешка съдба. Тази историческа сцена, изобразена на Божията Рождествена картичка, ни очарова и във всеки от нас пробужда желание за духовна чистота. Но какво Бог е написал за нас от другата страна? От другата страна научаваме една радостна вест – Благата вест от Евангелието. Там се казва, че раждането на това необикновено дете е единственото събитие в човешката история, което е и историята на нашето спасение, защото е обещаният Божи Син, Княз на мира, Спасителят, Бог – Който слезе от небесата и въплъти своята милост в тялото на невинен младенец и стана един от нас.

И именно това е радостното послание на Божията Рождествена картичка. Исус дойде, за да бъде с нас, и понесе мъки и страдания, вкуси дори и от смъртта, а след това Възкръсна, и това е истинската причина да изричаме всички наши поздрави и пожелания на този празник. Голямата новина на деня е, че ние тържествено празнуваме, че за нас се роди Спасител, Който със своето Възкресение победи дори и смъртта, и този е безценният дар, който Той дарява на всеки от нас. Хубаво би било в тишината на този празник да се спрем и да помислим колко много Бог направи за нас, като чуем една кратка история. Едно малко момче направило своя платноходка, отишло при едно езеро, поставило я във водата и буквално започнало да подскача от радост, че вятърът я задвижва, когато тя започнала да плава. И в този момент, когато момченцето ликувало, вятърът подхванал платноходката и я отнесъл надалеч, а то останало тъжно заради своята загуба. Минали няколко дни и момчето, разхождайки се из града, на витрината на един магазин видяло своята платноходка. Влязло вътре и казало на търговеца, че това е неговата лодка, но човекът му отвърнал, че не е, защото я е купил, и то скъпо, и ако иска да я има, единственият начин е да я плати. Цената, която му предложил, била висока и доста надхвърляла възможностите на малкото момче, но все пак то решило да събере парите и да си я върне. Когато настъпил този момент, той взел радостно своята платноходка и казал – „Ти си моя! Два пъти си моя! Веднъж, защото те направих, и втори път, защото отново те откупих!”. Като се замислим, човечеството е точно като платноходката от тази история, а Бог е като това малко момче, което я направило. Бог е нашият Създател, Той ни сътвори свободни и уважава нашата свобода, но понякога ние се отдалечаваме от Него. Той обаче продължава да ни търси и отново да ни намира. И тук, на тази сцена, идва тържеството на Рождество Христово – празникът, на който честваме това, че все още помним, че Бог изпрати на земята Единствения си Син, готов да заплати за нас и най-високата цена. Затова Рождество е ден за поздравления, затова на другата страна на празничната картичка е радостната вест от Евангелието, което ни разказва за безграничната Божия любов към нас и за това, че Той е готов на всичко, за да ни има отново и отново, за да бъдем Негови синове и дъщери. За Него дори и Кръстът не е прекалено висока цена, която да заплати за нас, само и само да може да възкликне за всеки един от нас: Ти си мой! Мой си! Два пъти си мой! Мой си, защото те сътворих, и си мой, защото те откупих!

Нека наистина се опитаме да разберем тази велика Божия любов, за която ни напомня Рождественият празник, и нека и нашите поздравителни картички имат и друга страна, на която да напишем хубава дума, която да запечатаме с усмивка, малко повече търпение и много любов, за да можем с истинска и чиста радост да се поздравим с думите – Честито Рождество Христово!

Последно променен на Четвъртък, 29 Декември 2016 07:46