II Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Ето Агнеца Божий

В днешното Евангелие още веднъж си спомняме Кръщението на Исус от Йоан в река Йордан – едно от най-значимите събития, които ни разказва Библията. Това е разказ за срещата на Христос с един чист човек, най-свят сред пророците, суров към себе си и непреклонен към покварата в света.

  В тази среща Йоан е с ясното съзнание, че е само предвестник, който трябва да подготви пътя на Спасителя до сърцата на хората, а Исус е Месията – истинският Бог и истински човек. Като Син на Бога, Той съществува още от безкрая на вечността и остава в нея, а като човек, се приближава към Йоан и към всички нас и в тази близост споделя с нас дори и горчилката на страданието.

Йоан нарича Исус „Агнец Божий, който отнема греховете на света” и с това посочва жертвеното предаване, което Той ще изпълни на кръста. От една страна, Йоан знае предварително за това заради Свeтия Дух, който го изпълва, а от друга страна, малко противоречиво той заявява, че не е познавал Исус до този момент. Това изглежда странно, защото те са роднини, а също и приятелство свързва техните майки. По тази причина ние очакваме, че те се познават още от деца. Често думите променят значението си и могат да бъдат многолики, така и думата познавам тук придобива друг смисъл и означава, че Йоан сега Го е познал по нов начин, като Месия.

А ние слушаме словото и тези думи и мислите ни обръщат посоката си дълбоко навътре в нас, към всички наши скрити убеждения, като пробуждат усещане, че търсим нещо на тази земя. Щом днес сме тук, в църквата, то най-вероятно идваме да търсим Бога, надяваме се да ни се открие в обичайна или тайнствена среща, от която да научим нещо ново или да намерим отговори на въпроси, които отдавна ни вълнуват.

Думите на Йоан „Аз Го не познавах” отекват в сърцето ни и ни карат да се замислим – познавам ли Исус и кой е Той за мен, срещал ли съм Го някъде, канил ли съм Го в дома си, какво бих направил
за Него, разчитам ли на Неговата помощ в живота си, Месия ли е Той за мен, или някакъв странен и малко познат герой? Да, Йоан най-вероятно е познавал Исус отпреди Кръщението, но когато Го вижда
да идва към Него, за да се кръсти, Го припознава като Спасителя, който отнема греховете на света.

И това не е необичайно, защото Исус трийсет години живее в Назарет, без да обявява, че е Месия, но идва денят, в който започва да се разкрива, и това е моментът на Неговото кръщение. Единият започва да се разкрива, а другият Го припознава и свидетелства за това – свидетелство, което е жизненоважно и животоспасяващо за нас. Колко пъти, дори в обикновеното ежедневие, свидетелите играят важна роля – помагат за разрешаването на различни дела, често и в новините по телевизията се случва да чуем, че се търсят свидетели. Свидетели са нужни и при венчание, когато младоженците се вричат в любов един на друг. А колко важно свидетелство слушаме ние днес за светлината и истината, за Сина на Бога.

Такива свидетели търсим постоянно и ние самите сме призвани да свидетелстваме, и то не само с думи, а със старанието си да дадем добър пример. Истински можем да свидетелстваме, като показваме, че Бог присъства в живота ни, а доказателство за това присъствие са добрите дела на вярата, ведрия дух, помощта и подкрепата на ближния в неговата болест, нужда или неволя. Едно е сигурно – Бог е нужен на всички ни: и на теб, и на мен. Затова нека Го припознаем, нека вярваме в Него и нека свидетелстваме смело, че Той е тук с нас и присъства в живота ни.

Последно променен на Неделя, 15 Януари 2017 13:26