III Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Господ е моя светлина и мое спасение


Днешните четива започват с думите на пророк Исаия, които особено силно подчертават разликата между това, което се случва в настоящето, и онова, което ни готви бъдещето.

А настоящето е времето на племето на Завулон и Нефталим, белязано с насилие, разорение и окупация заради разширението на Асирия към тогавашния Близък Изток чак до най-северните райони на територията на Израел. Всички тези трудности, които преживява този народ, Исаия нарича тъмнина, но точно в момента, когато хората са изгубили надежда, пророкът започва да говори за идването на светлината.

Цялата книга на пророк Исаия е посветена на разглеждането на тези две епохи – времето, в което неговият народ е в изгнание, и новото време, когато вярата в доброто и откриването на Божието присъствие се възраждат от руините. Разбира се, хора, които са поробени, виждат свободата по един-единствен начин: като се снеме от тях бремето на игото. От продължението на текста става ясно, че пророкът смята, че новият цар, който ще седне като потомък на Давидовия престол, ще донесе военен и политически мир, но през вековете ние виждаме християнското изпълнение на това пророчество чак с идването на Исус от Назарет, който Единствен поставя началото на Божието царство тук, на земята, а заедно с него и края на всяко унижение и робство.

Във второто четиво чуваме думите на свети Павел, който е искрено възмутен и притеснен от разделенията в коринтската църковна общност и започва да задава риторични въпроси, за да напомни за Христовата жертва на кръста и за това, че, който е кръстен в смъртта и Възкресението на нашия Господ Исус, няма как да принадлежи на друг. И това не са само думи, защото малко по-късно свети Павел ще свидетелства за това с цената на живота си, като отхвърли всяка привилегия и служи пламенно с вярата си и в дните, в които ще бъде на почит, и в тези, в които ще бъде презрян, за да се превърне в истински апостол на любовта и емблематичен пример за силна вяра, с която прославя Бога чак до деня на своята смърт.

И най-после – в началото на днешното Евангелие Матей ни пренася мислено в Галилея, към един мрачен хоризонт, над който са надвиснали тъмни облаци, там, където Исус се оттегля, след като научава, че Неговият предвестник Йоан Кръстител е бил арестуван – факт, който, за съжаление, е сигнал и за горчивата съдба, която очаква дори и нашия Месия. И тук още веднъж си спомняме за връзката между двамата и за повода за тяхната среща – Кръщението на Исус – събитие, при което Този, Който дойде от небето, слезе до най-дълбоката бездна – бездната на греха – там, където тънат всички грешници, а след това продължи своя път от Юдея към Галилея, за да се срещне с езичници, които в крайна сметка просто ще Го разпънат на кръст. Какво можем да кажем за това ние днес – колко е добър нашият Бог, какво Пресвято сърце има и как ни обича Той!

Добре би било често да си спомняме за това, че Исус влезе дълбоко в мрака на езическа Галилея и слизайки в бездната на греха, не избяга от тъмнината на човешката душа, а измина целия този път, който Го отведе до осъждането като злодей, само и само да ни помогне да намерим себе си, вървейки по пътя на Божията любов. Останалата част от Евангелието звучи по-оптимистично, но само ако четем и слушаме половинчато, защото от думите на Исус разбираме, че идилията за народа, който върви от тъмнината към светлината на надеждата и Божието царство, е краткотрайна и илюзорна без покаяние. „Покайте се!“ казва Исус, „защото се приближи царството небесно“.

Днес ние все още имаме време и отново ни се дава шанс да помислим добре за живота си, за първото въодушевление, което сме преживели, откривайки вярата, а също и за последващите разочарования, страхове и бягства. Но нека продължаваме смело напред, докато не усетим биенето на това Пресвято сърце и докато не осъзнаем с всичките си сетива силата на безграничната, неуморна и жертвоготовна любов, която ни е дадена по благодат и премахва всички граници помежду ни!

Последно променен на Неделя, 22 Януари 2017 06:40