III Пасхална неделя ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   


Емаус

Днешният eвангелски разказ е истинска история на спасението на човека в неговата осезаема среща с Възкръсналия Христос. Случва се всички да преживеем изпълнени със съмнения мрачни дни и да имаме усещането, че се намираме в безизходица, но дори и в такива моменти от тъмното дъно и на най-дълбоката пропаст проблясва светлина, която ни дава надежда за спасение и промяна. И всъщност в борбата си с житейските трудности ние често търсим точно тази светлина. Понякога успяваме да я видим, друг път – не.

Днешното Евангелие също ни представя една необичайна ситуация – двама от Исусовите ученици не са поставени пред трудно изпитание в живота си, а пред реална и съдбоносна „щастлива случайност“. Те отиват в Емаус потиснати, изгубили надежда и дълбоко разочаровани, защото Този, Когото смятат за Спасител, е унизен и погубен, а с Него – и всяко упование. Не след дълго обаче същите тези ученици се връщат в Йерусалим, окрилени от щастие и радост и изпълнени с толкова много светлина и надежда, че започват да раздават с пълни шепи и на другите. В първия момент ги виждаме отчаяни, а в следващия – готови да преобръщат света.

Както понякога щастието е на една крачка от тъгата, така и разстоянието от разочарованието до радостта, от тъмнината до светлината и от смъртта до живота е малко, а за нас, християните, това разстояние изцяло се вписва в тайната на Възкресението. Нашият Господ Исус не е само на небето. Той ходи по пътищата на живота заедно с нас, понякога ни съпровожда дори като непознат спътник, за да ни подкрепи във всеки тежък момент, защото Неговото небе сме ние, които Го търсим и очакваме тук, на земята. Често се надяваме да Го срещнем и мислено вървим в Неговата посока. Исус заговаря своите ученици, но Той им говори на чужд ез