XII обикновена неделя ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   


Не бойте се!

Какво е страхът? Можем ли да го заличим напълно от сърцето си, или е добре да задържим малка част от него? Психолозите твърдят, че страхът е първично усещане, което ни предпазва, защото, ако не се боим, лесно можем да пострадаме.

Ден след ден, с малки или големи крачки всички ние преминаваме през тайната на живота, плувайки в океан от бушуващи мисли и чувства, танцуваме с вятъра на гребена на вълната, когато сме изпълнени с надежда и радост, или достигаме дъното, когато ни обземат страх и безпокойство. Вероятно няма по-голямо предизвикателство за вярващия християнин от това да се научи да не изпитва страх. Всеки от нас, който вярва в Бога,  се стреми да достигне небето и всеки, който вярва в спасителната сила на Христос, носи в сърцето си чиста надежда, но това не означава, че нашата вяра е абсолютна гаранция и защита срещу греха и страданието. Често си мислим, че като сме познали Христа и сме намерили вярната посока в живота, никой и нищо не може да ни попречи да Го следваме, но после собствените ни слабости или обстоятелства ни повалят. Изведнъж се озоваваме на земята – паднали, разочаровани и окаяни. Обземат ни мрачни мисли, тъга и отчаяние и тогава сами се питаме – нима Христовото Спасение, в което се уповавам, не трябва да победи цялата ми болка и страх?

Едва ли отговорът на този въпрос е прост и еднозначен. Днешното Евангелие е едно силно насърчение, в което Исус три пъти ни казва: „Не бойте се!“. Колко е хубаво за някой, който е притеснен, да чуе тези думи и самият Исус знае, че ние имаме нужда от окуражаване. Той знае, че за много от нас трябва да повтори и дори да потрети: „Не бойте се от човеци, защото няма нищо скрито, което да се не открие, и тайно, което да не се узнае; не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият; и не бойте се прочее; от много врабчета вие сте
по-ценни.“

Христос ни подсеща, че смисълът на нашия живот не се изчерпва с началото и края на земните блага, защото славата на този свят отминава и човек, който се уповава само на неговите закони, често се оказва потънал в бездната на дълбока празнина, понеже и най-скъпото притежание не може да изпълни човешката душа. И обратно, когато човек тежи с онези вечни, но позабравени стойности като вярност, любов, праведност, опрощение, милосърдие, доброта и приветливост, започва да усеща мир и дълбока радост.

И стигаме до онова, което е главно и най-важно в днешните четива. Силният страх, който всеки от нас поне веднъж в живота си е изпитвал, е дълбоко човешки. Разбираемо е, че преживяваме раздвоение, съмнения и несигурност, а идват и тежки моменти на изпитания, когато човек е погълнат от своето безпокойство. Дори Исус изпитва страх на прага на страданието в маслиновата гора. Точно в най-тежките моменти на силни изпитания по-ясно от всякога осъзнаваме нашия избор да живеем по нов начин и вероятно в собствен свят, в който сигурността ни идва от невидимата сила на Христовия кръст и Божията любов към нас. Не сме сами. Имаме Светия Дух, спасението на Христа и цялата любов на Отца. И колкото и сложно да изглежда разрешаването на нашите проблеми, то всъщност е съвсем просто и се крие в необятното измерение само на три думи – Дух, Спасение и Любов. Можем да ги подредим и в обратен ред, защото те съставляват едно цяло – цялото на освобождаващата благодат.

Това се вижда и от примера на апостолите и на толкова много светци, които по Божията милост надмогват човешката си сила и свидетелстват с делата и мъченичеството си, че принадлежат на Бога. Самият Господ Исус разкрива голяма тайна пред света за милостта на Отца със силата на Светия Дух, понасяйки жестоките удари на незаслуженото наказание.

Наистина, ако имаме силно желание да следваме примера на Христос в любовта, лесно поемаме риска да обичаме ближния в Неговото Име. Когато казваме „да“ на нашия нов живот с Бога, вероятно ще продължим по пътя си, криволичейки като пророк Йеремия, и невинаги ще вървим  право към целта по предсказуем начин, но важното е да не спираме, да не се отказваме, да не се предаваме и да помним, че Той винаги ще бъде до нас.

И точно като врабчета понякога имаме усещането, че сме безпомощни и слаби, когато се развихрят бури в забързания и задъхан пасаж от време на краткото ни земно пребиваване. Ако днес се сравним с тези най-малки и многочислени птици на фона на ширещата се мода на сексуалната революция, еманципацията, личната свобода и правата на човек, може дори да се учудим, че струваме повече от две врабчета, когато оцеляваме в общество, в което ужасяващият брой на абортите и евтаназиите са симптоми на болно възпитание и пълна загуба на ценности.

За Бог обаче не съществува анонимност, никой не е безличен и маловажен. Всеки човешки живот и всяка личност са част от Неговото семейство и Неговия Дом. Той познава всеки детайл от живота ни и е дълбоко загрижен какво се случва с нас. Дори когато ни се струва, че сме малки и незначителни, за Него сме безценни. Ние не сме врабчета, а Негови синове и дъщери, които Той обича безрезервно до такава степен, че отдаде Единородния си Син, за да имаме всички живот вечен. И Този Син е Пътят и Истината и Животът, Който трябва да следваме.

А Христос ни каза: „Не бойте се!“, и все още ни повтаря тези думи. Той не пострада на кръста за безстрашните, а за тези, които трябва да контролират страховете си, нито отдаде живота си за безгрешните, а за тези, които се нуждаят от прошка, и не дойде за здравите, а за болните. И нека не забравяме, че онова, което за нас е невъзможно да постигнем с ограничените си човешки сили, става съвсем възможно, когато осъзнаем със сърцето си, че идеалът на Евангелието, който следваме, се основава на силата на Бога, която заличава всяка граница, запълва всяка бездна, лекува всяка рана и унищожава всяка болка, а такова обещание никоя идеология не може да ни даде.

Затова нека поне опитаме да бъдем Негови свидетели пред света, колкото силите ни позволяват, пазейки надеждата, че един ден и Той ще ни признае пред Отца в небето, за да заживеем в дома на вечната радост!

Последно променен на Събота, 24 Юни 2017 21:43