XIII обикновена неделя ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Чаша студена вода!

Добре дошли! Семпли думи, които често използваме, за да изразим нашето гостоприемство, когато посрещаме приятели и скъпи гости в дома си. Изричаме тези думи като израз на топлина, но нашият сърдечен прием не спира дотук и след първоначалния поздрав се стараем с действията и поведението си да създадем уютна обстановка, като каним гостите на красива трапеза и вкусна храна.

Ние, вярващите християни, също често сме тук, в църквата, заради атмосферата, тишината и духовния уют на храма, в който винаги имаме усещането, че, прекрачвайки прага, Някой ни посреща с „Добре дошъл“. Идваме тук, защото искаме да участваме в Светата Литургия, търсим опрощение на греховете си, но най-вече защото копнеем да се срещнем с Христос „на живо“. Всеки път, когато сядаме на трапезата на Агнеца Божий, като участваме в тайнството Eвхаристия, ние даваме знак към света и към самите себе си, че приветстваме Исус в живота си, а после се опитваме чрез Неговата сила да откликваме щедро с любов към онези, които се докосват до него.

Още в първото четиво днес слушаме разказ за една богата и гостоприемна жена, която подслонява в дома си пророк Елисей. Тази героиня е отворена за живота, тя приема в дома си пророк, подозирайки, че той е свят човек. Колко е хубаво да срещнеш Божий човек, било той мъж, или жена! Става въпрос за онези хора, които носят мира със себе си, където и да отидат, и буквално изпълват въздуха с добрина и Божия благодат. Ние, които дишаме и творим в съвременното общество на нашия модерен свят, не по-малко от хората от библейските времена съзнателно и несъзнателно търсим някого, от когото да чуем думи, които вдъхновяват, изпращат импулси на надежда и вяра и разпалват тлеещата жар на добрината в нашите сърца, превръщайки я в огън на любовта. Да срещнеш светец по пътя си, обикновено не е лесно, а по-скоро провокативно, защото, без да искаш, се изправяш пред неосъзнатата, но належаща необходимост от промяна в собствения ти живот. Тази промяна разтваря сърцето ни напълно за Бога и Неговото действие вътре в нас.

Днешното Евангелие носи същото силно послание, като директно ни поставя в ролята на Исусови ученици, които слушат това обръщение, в което Той разкрива пътя на спасението, посочвайки ни мястото, което Му се полага в нашите сърца. Днес Исус ни заявява, че не е достатъчно да му отредим малко кътче от живота си в някой приглушен и прашен ъгъл. Той очаква от нас, съединявайки душата си с Него в Светото Причастие, наистина да го приемаме безрезервно и да Го приветстваме с чиста съвест с „Добре дошъл!“. А ако имаме каквото и да било съмнение трябва да продължим да се „упражняваме“, докато се научим да приемаме не само Него, но и Божията любов и благодат по най-пълния и безусловен начин.

„Който приема вас, Мене приема!“ Не би могло да бъде по-категорично. Исус е навсякъде около нас. Той присъства в дома ни, в работата ни, в онзи непознат, с когото се разминахме на улицата, присъства и в самите нас. Не е нужно да се подготвяме за специална среща с Него, защото Той постоянно ни приближава във всеки ден и миг от живота ни.

Трудно ли Го разпознаваме? Чудим ли се как ли е облечен? Днес Го откриваме в свещеника, облечен в расо, но утре можем да Го видим в лицето на чужденеца, бездомника, съседа, собственото ни дете, което търси нашето внимание, или болния ни приятел, който преживява страдание. Да бъдеш съпричастен и да обичаш, е истинско чудо, често пренебрегвано и подценявано, за което трябва да молим. Днешните четива много конкретно поставят ударение върху нашата гостоприемност и чувствителност към нуждите на другия човек.

Думите „Който приема вас, Мене приема!“ са точно като математическо уравнение. Давам е равно на получавам и колкото повече давам, толкова повече получавам. Има много приказки, които ни разказват вълнуващи романтични истории за принцове и принцеси, предрешени в дрипи или преобразени в крастави жаби. Малко шеговито сравнение, което ни връща години назад в детството и във времето,  когато сме били сигурни, че доброто винаги побеждава злото. И действително е така! Апостол Павел също ни насърчава във второто четиво. „Вече никой не умира, смъртта няма власт над нас!“ И в днешния неделен ден ние сме тук, в църквата, за да честваме за пореден път тази победа и нашето участие в нея, което започва веднага с Кръщението ни, по време на което Бог Отец ни приветства с добре дошли като Негови синове и дъщери. И понеже сме Христови ученици, днес сме добре дошли на Господнята трапеза и, защото се стараем да следваме пътя на Исус, ще бъдем добре дошли и на небето. За цялата тази радост можем само да благодарим, като внимаваме и пазим бодростта си.

Не бива да спираме да си задаваме въпроси и да се стремим към съвършената любов, която Той ни завеща. Много въпроси са важни: дали винаги приветстваме Христовото учение в живота си, можем ли да посрещнем с добре дошъл непознатия, виждаме ли Христос в лицето на бедния и готови ли сме да му помогнем и да му дадем „чаша студена вода“? А чашата студена вода можем да заменим с малко внимание, телефонно обаждане, усмивка или добра дума – все неща, които струват толкова малко, но светът изпитва крещяща нужда от тях.

Затова нека се доверим на Бога и започнем да обичаме още по-силно: първо, най-скъпите на сърцето ни, а след това –всички останали, всички, без изключение, защото и Бог обича всеки от нас, без да прави изключение.

Днес Исус ни учи, че това, което ни дава, може да ни струва много – предпочитанието към майка и баща или син и дъщеря – и че трябва да вземем кръста си и да продължим, макар и да падаме под тежестта му. Исус не обезценява стойността на семейните връзки, а подчертава, че семейството не започва и не завършва по силата на кръвните връзки и че Този, Който е най-важният център в живота ни, е самият Той, Който винаги ще ни дава да черпим жива вода от непресъхващия извор на любовта.

Затова най-важното е да помним, че нашето семейство е космополитно и животът ни няма край! Да откликнем на Божия призив и да Го приветстваме топло с добре дошъл в живота ни, моя радост и моя светлина!

Последно променен на Събота, 01 Юли 2017 20:14