XVI обикновена неделя PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Brak tłumaczenia artykułu

Реколта

Днешната притча лесно ни кара да си представим нива, засята от своя стопанин с добри житни семена, които ще дадат хубава реколта, а между тях – посяти от врага плевели, които пречат, вредят и могат да ги заглушат.

Вероятно оставаме малко подразнени поради това, че плевелите трябва да бъдат оставени да израснат заедно с доброто семе. Всъщност възможно е това да не се е случило в действителност, а разказът да има за цел единствено да ни бъде като урок, защото плевелите и доброто семе илюстрират различните типове хора и как следва ние да се отнасяме с тях.

Слушайки днешното Евангелие, мислите ни съвсем съзнателно, а дори и несъзнателно се задълбочават върху благодатната природа на Бог и Неговата пощада. Всички сме усещали благоразположението Му не само към нас, но и към целия човешки род.

Неведнъж сме изпитвали Божията подкрепа и милосърдие по различни поводи в живота си –в тайнството покаяние или когато Бог ни е помагал в трудна ситуация, спасявал ни е, когато сме били в опасност, или ни е давал сили да преодолеем сериозна криза.

Дълбокият и съдържателен размисъл върху текста ни отвежда до недрата на Неговото нестихващо и неизчерпаемо дълготърпение. Плевелите не са унищожени, защото покрай тях може да загине и доброто семе. Така е и в света, в който живеем. Доброто и злото се преплитат точно като на тази нива. Нищо в живота не е еднозначно и никой не е само добър или само лош. Шефът ни може да е строг с нас и понякога да заобикаля законите, но вероятно е добър баща и отличен търговец, който осигурява работа и прехрана на други съвестни и почтени хора, които също имат семейства, за които се грижат. Ако Бог унищожи този човек, вредата ще натежи много по-силно на „везната на справедливостта“, отколкото ползата. И ако в началото сме се подразнили или ни се е струвало нечестно и тъжно, че Бог оставя и лошите растения да пуснат корени, то занапред не трябва да забравяме, че за разлика от нас Той вижда цялата картина.

Понякога даваме лоша оценка за някого и го осъждаме, че е голям грешник. Случва се да мислим за хората, че не са подходящи за определена работа или длъжност, че нямат нужните качества, добродетели и заслуги и дори че са недостойни да идват на църква. Възможно е тази наша преценка да е вярна, но и вероятно много пъти сме осъзнавали, че прибързано и неправилно сме осъждали и оценявали и сме допуснали грешка.

Нека не забравяме, че никой от нас не е идеален, защото всички носим белега на първородния грях. И ако днес вече сме се поправили и следваме Божиите закони, то със сигурност зад гърба ни остава някоя постъпка, заради която дълго сме съжалявали. А това означава, че всеки, който се старае да следва Божиите пътища, трябва да  се отнася с търпение към онези, които временно са се оказали в безпътица, без да ги осъжда и укорява.

В днешното Евангелие сякаш чуваме как светът крещи да изтръгнем плевелите, но гласът на Бога повелява друго: „Оставете и едното, и другото да растат заедно до жътва!“ И ние сме длъжни щедро да проявяваме милост. Самият Исус ни учи на това. Неслучайно Христос спаси прелюбодейката, като се обърна към разярената тълпа с думите: „... който е без грях, нека пръв хвърли камък...“

В крайна сметка днешното Евангелие е и предупреждение –плевелите ще бъдат изгорени и тези, които не са имали добър живот, накрая ще бъдат наказани. Има възмездие и има осъждане. И то очаква всеки, който е смъртен, но това не е „наша работа“.

По-добре е да се вгледаме в себе си и съзнателно да потърсим онези лоши корени, които избуяват до доброто семе, което Бог посява в нас. И тази неделя сме дошли на църква, за да почетем пресвятата кръстна жертва на Христа, да се извиним за слабостите си, да благодарим на Бог за даровете Му в нашия живот и да нахраним душата си с небесния хляб, но нека не забравяме, че вратите на храма са отворени за всеки, защото това не е клуб на светци, а място, на което идваме, за да търсим милост и спасение.

Не е ли тогава чудесно, че за разлика от нас Бог вижда цялата картина? И не сме ли благословени за това, че можем да разчитаме на Неговото милосърдие и търпение?

Poprawiony: sobota, 22 lipca 2017 21:19