IV Адвентна Неделя ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Връх в историята на човечеството

Витлеемската приказка, покорила сърцата на милиарди хора по цялата земя, е онази необикновена история за раждането на спасителната надежда и вярата в доброто, която всички обичаме да слушаме отново и отново, защото този разказ ни изпълва с мир, щастие и топлина.

Тази нощ всички тръпнем в очакване. Времето навън е вълшебно. Връщаме се към спомена за онези далечни времена, когато преди повече от две хиляди години в една на пръв поглед обикновена нощ в Израел се случва чудно и необикновено събитие, станало повратна точка и връх в историята на човечеството.

В тишината на една свята нощ без фанфари и фойерверки Създателят на Вселената, Вечният Бог, слиза на земята в човешки облик. Светът е притихнал, но в тази тишина има магия, която чувстваме и в която вярваме. Тихо е, а сякаш чуваме звън на хиляди камбани да се носи в небесна хармония над земята.

Днес възпоменаваме тържествено Рождението на Христос и сме тук, в църквата, защото онова, което се случи във Витлеем преди повече от две хилядолетия, е знаменателно и важно събитие за нас – дотолкова, че не можем да си представим да съществуваме дори и само миг без тази истина.

Какво щеше да стане, ако Той не бе слязъл на земята? Ако не се бе родил във Витлеем? Ако не бе вървял по прашните пътища на Юдея? Ако не бе изрекъл онази прекрасна проповед на планината? Ако не бе ходил по водата? Ако не бе сторил слепи да проглеждат, глухи да чуват, хроми да прохождат, мъртви да се връщат към живот? Ако не бе умрял на Кръста и Възкръснал от смъртта? Ако не бе изпратил своите ученици в света? Ако не ни бе завещал думите си, които да ни изпълват с утеха и мир и да ни напътстват към вечните селения на Бога?

Звучи обезкуражаващо и тъжно. Нямаше да знаем за любовта на Отца, нямаше да имаме Евангелие, което да следваме и което да ни насърчава. Нямаше да празнуваме Рождество и Възкресение. Нямаше да имаме надежда отвъд пределите на скръбта.

Светът нямаше да бъде същият без Него. Ако не беше дошъл на земята… Само че Той дойде! И затова светът вече е различен, не е акостирал в залива на греха и не е в тъмнина. Има Блага вест и има радостна новина!

И тя не започва и не завършва нито днес, в деня 25 декември, нито утре, защото датата за този празник е избрана, но смисълът му пребъдва във вечността.

В средата на четвърти век епископът на Йерусалим пише писмо до епископа на Рим, като официално отправя молба да определи кога точно се е родил Христос. Епископът на Рим в отговор казва, че датата е 25 декември. Посочва този ден в близост до дата от езическата традиция от древността, когато римляните тържествено празнували раждането на непобедимото слънце “Natalis solis invicti”. И ние, чествайки Рождението на Христос, празнуваме раждането на истинската светлина в живота си.

От тогава до днес, докато се отбелязват големите християнски празници, успоредно вървят и множество езически традиции.

Нищо не се е променило у нас, хората, и досега. И в миналото използвали свещи и украсявали зелени клони, предшестващи това, което познаваме като коледни украси и дървета днес.

От нас зависи да изпълним празника със смисъл, като украсим душите си с радостта, която носи светостта. Не просто елхите и не само трапезата – важни са даровете, които приготвяме за Христа.

Днес идваме с отворени за Исус сърца и носим със себе си мира. Нека щастието и радостта да пребъдват в нас не само в следващите дни, а цял живот и в обятията на вечността. Да раздадем на близките си не само подаръци, а любов и топлина! Да прославим Името Христово! Да простим!

И нека не забравяме да се молим Бог да ни помогне да се подготвим за повторното му идване сред нас.

Честито Рождество Христово!

Последно променен на Неделя, 24 Декември 2017 06:40