Светото Семейство ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Малка Църква

Преди повече от две хиляди години на територията на днешен Израел живеели мъж и жена на име Йосиф и Мария. Днес целият свят знае техните имена и ги познава като земните родители на Христос, Който е смисълът и същината на Боговдъхновеното слово и на спасението и живота.

Наричаме ги Светото семейство, но техният житейски път също като нашия не е минал безпроблемно, а по-скоро е бил осеян с трудности и изпитания. Първото голямо изпитание, пред което Мария и Йосиф се изправят, е да приемат Божията воля в едни не просто трудни обстоятелства, а дори невъзможни. Тяхната история пресъздава реалност, която буквално не е за вярване, чудо, което е неразбираемо и непонятно, а след това, подобно на всички нас, понасят тежестта на различни кръстове, за които четем в писанията.

Можем ли наистина да си представим колко трудно е било за Мария и Йосиф да осъзнаят какво всъщност се случва с тях? Погледнато през далекогледа на времето, можем, без да искаме да подценим сложността на тази ситуация, но всъщност точно в желанието и готовността ни да приемем онова, което Бог иска от нас, се измерва нашата вяра, която понякога може да ни отведе чак до пределите на героизма и светостта.

Когато Мария научава, че ще зачене от Светия Дух, тя отговаря на Божия призив без колебание, макар и да не знае какво точно ще ѝ донесе бъдещето. Девицата ще се увенчае със слава и ще бъде коронясана като „Царица на небето и на земята“, но преди това ще стане свидетел на изтезанията и смъртта на своя Син.

Йосиф преживява съмнения и дори мъка. Терзанията и неизвестността го изпълват със страх и недоумение. Праведният мъж е загрижен за Мария, но и притеснен и разочарован, възнамерява да я напусне тайно. Колко много от семействата в нашето съвремие се разделят заради трудности или невъзможност да простят един на друг и да продължат пътя си заедно?

Не се съмняваме, че малцина биха постъпили като Йосиф. Благочестивият мъж също се доверява напълно на Бога и остава до Мария и малкия Исус.

На семейството на Йосиф, Мария и Исус се налага да бягат в Египет посред нощ, когато Ангел ги известява, че Ирод е издал заповед всички момченца до две години във Витлеем и околността да бъдат убити.

И днес много семейства напускат родните си места и се превръщат в бежанци, търсещи спасение от войната.

За последен път чуваме за Йосиф, когато Исус изчезва за три дни, а после Го намират в храма. Нито едно от четирите Евангелия не го споменава, дори в момента, когато Исус е на кръста, което
най-вероятно означава, че той умира по-рано и те също преживяват най-голямата болка за всяко семейство – скръбта от раздялата и смъртта.

Това, което е помагало на тях, несъмнено помага и на нас – вярата и молитвата. Как чуваме Мария да отговаря на Бога? „Ето рабинята Господня! Нека ми бъде по Твоята воля!“  И друг път: „Душата ми величае Господа и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя, мой!“.

Всяка година, още в първата неделя след Рождество Христово, когато радостта продължава да отеква силно в сърцата ни и семействата ни са сплотени повече от всякога, Църквата поставя пред нас образа на Светото семейство като образец не само на светостта и непорочността, но и на вярата и доверието в Бога. Да се доверим на Отца понякога може да бъде трудна задача.

Семейството не се създава случайно. То е част от Божия план за нас. Бог иска и нашите семейства да бъдат святи. Семейството е основната единица, изграждаща обществото и Църквата, то е малка Църква и в Църквата, и в обществото. В семейството всички ние за първи път се научаваме да говорим, да общуваме, да обичаме, да прощаваме и да се молим. В семейството за първи път трябва да научим за Бог, за доброто и злото, да градим своите ценности. Нека не забравяме това, докато ставаме все по-заети с работа, интернет, социални мрежи и телевизия!

Всички имаме призвание в живота си. Ако Бог ни е дарил с деца, длъжни сме да положим усилия, за да бъдем отговорни, любящи и грижовни родители. В условията на тежки изпитания и напрежение това невинаги е лесно, затова нека по-често си спомняме и търсим застъпничеството на Мария и Йосиф, които се довериха на Отца и получиха преизобилна благодат, превръщайки се в най-истинския пример на благочестието и праведността!

Последно променен на Неделя, 14 Януари 2018 23:35