Петдесятница 2018 ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Кой е Светият Дух?

Веднъж едно малко момче, минавайки покрай близката църква с колелото, видяло свещеника да излиза и спряло да го поздрави. Свещеникът го поканил да влязат заедно в църквата, но момчето отговорило, че няма кой да му пази колелото, ако го остави отвън, и може някой да му го открадне, а свещеникът му отвърнал с думите: „Ела! Светият Дух ще го пази.“

Двамата влезли в църквата и свещеникът му казал: „Нека ти покажа как се прави знакът на кръста – в Името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин!“, а момчето повторило думите по следния начин: „В Името на Отца и Сина. Амин!“

Свещеникът го погледнал и попитал: „Какво стана със Светия Дух?“, а момчето отговорило: „Той е отвън и пази моето колело.“

Днес, разбира се, е денят, в който прославяме слизането на Светия Дух върху апостолите, и денят, посочен в календара като един от най-големите църковни празници, защото всички ние, които сме последователи на Христос, тържествуваме и благодарим за дара на Светия Дух.

Вероятно всеки един от нас поне веднъж си е задавал въпроса „Кой е Светият Дух?“ – онова особено Трето Лице на Бога в Светата Троица?

Има толкова много представи за това, какво всъщност е Той и какво не е, много подобни и на тази на момчето, за което е важно да запази своето колело.

Когато сме деца, се страхуваме да не загубим колелото си, а когато пораснем и се превърнем във възрастни, желанията и страховете ни не изчезват, а само се променят. Неизменно в човешкия живот остава едно нещо, независимо от зрелостта и опита, който сме натрупали, и това е нуждата от вяра, надежда и любов, която изпитваме във всеки един от дните си.

Всички искаме да знаем, че някой ни пази и е загрижен за трудностите и проблемите, които имат значение за нас и ни правят уязвими. Днес е важно за нас да се представим добре в работата си и да впечатлим шефа си или планираме прекрасно тържество по хубав повод, но утре имаме съвсем други грижи, защото буреносен облак помрачава радостта ни.

Животът също е колело, в което поводите за радост и тъга непрекъснато са в нескончаем кръговрат.

В моментите на щастие лесно усещаме прилив на жизненост и благодарим на Бога, но понякога преживяваме събития, които ни карат да се чувстваме озадачени, разтревожени и притеснени, или имаме усещане, че отчаяние е превзело цялата ни същност, защото сме претърпели голяма загуба в живота си. Мислим си, че този път няма да можем да продължим напред, защото дори не намираме думи, с които да се обърнем към Бога.

И тогава жизнеността внезапно и бавно започва да се връща в нас, сякаш кръвта във вените ни отново се задвижва, неочаквано намираме покой и чувстваме прилив на сили. Малко по малко, радостта отново ни изпълва и  възстановяваме мира си.

Това е Духът на живота, Който пази вярата ни жива и ни подпомага в общението с Отца, нашият Утешител в трудните и тежки дни на скръб и мъка, Този Който е скрит в дълбините на сърцата ни, но не ни изоставя, дори когато мислим, че сме се отдалечили от Бога, Който ни съветва в моменти на колебание, когато ни предстои да направим важен избор или се борим със съмнения, Този, който ни предлага правилната молитва във всеки случай, когато имаме чувството, че не можем да намерим и изречем дори дума.

Днес, на Петдесетница, ние празнуваме и благодарим на Отца за Този оживотворяващ ни Дух на светостта, Който присъства във всеки един от нас, сега и завинаги, и чрез силата на Неговото проявление се прлявяват и нашите добродетели.

Когато Исус умираше на Кръста – Той победи сатаната чрез Своето послушание, когато Възкръсна – победи смъртта, а когато се Възнесе на небето, отново донесе огромна победа в света, защото, докато бе отнасян в небето, отвори портите на Рая за всяка душа. Тази трета победа на Възнесението често остава в сянката на другите две, заради усещането ни, че Той е близо до нас, защото, макар и на Небето, стоейки начело на Църквата, постоянно ни води и упътва, присъствайки в Словото, в Тайнствата и в Духа, Който ни завеща.

Всички получаваме Кръщение в Името на Отца и Сина и Светия Дух и така, както е реално Общението ни с Отца и Сина, така несъмнено и естествено е и общението ни със Светия Дух, Който понякога ще ни изпълва с чувство на радост, друг път с усещане за тъга, но винаги ще ни оздравява и дарява с Божията благодат!

Последно променен на Петък, 01 Юни 2018 19:59