Рождение на св. Йоан Кръстител PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Brak tłumaczenia artykułu

Ако честта носеше печалби, всички щяха да се почтени

Всички сме чували за крал Хенри VIII, известен предимно с многото си бракове и с това, че изоставя съпругите си с лека ръка, а някои от тях дори обезглавява. По време на неговото управление лорд-канцлерът на Англия Томас Мор, който е английски юрист, писател и политик, а също и виден хуманист,

изпълнявал различни обществени длъжности, религиозен защитник, който се противопоставя на развода на краля и остава верен на Католическата църква с отказа си да се явина коронацията на втората съпруга на Хенри VIII Ан Болейн, както и да положи клетва, с която да признае децата им за законни наследници на трона.

Този акт става причина да бъде обвинен в държавна измяна и впоследствие екзекутиран чрез обесване, обезглавяване, разчленяване и разпръсване на останките – така наречената „четворна смърт“.

Би трябвало да се учим от грешките в историята, но в действи-телност те често се повтарят така, сякаш никога не са били записвани. Екзекуцията на свети Томас Мор е добър пример, който бързо ни припомня за екзекуцията на Йоан Кръстител, чието рождение тържествено възпоменаваме днес. Без съмнение, този празник е много специален, затова и в църковния календар му е отредено достойно отбелязване в неделния ден.

Йоан Кръстител заема върхова позиция в историята на спасението, бидейки Предтеча на нашия Господ Исус Христос, и посвещавайки целия си живот на една-единствена цел – да подготви пътя на идващия Месия.

Рождението на Йоан Кръстител служи като ясен индикатор, че Божият план за спасението на човечеството се изпълнява, при това с пълна сила и разгръщайки се в огромен мащаб.

Йоан Кръстител и Предтеча се ражда само шест месеца преди Спасителя на човечеството, за да съгради мост между Стария и Новия Завет, по който до ден-днешен всички ние преминаваме.

Рождението му честваме непосредствено след деня на лятното слънцестоене, който е и най-дългият в годината и след който светлината с бавни темпове започва да намалява. Рождество Христово празнуваме в сезона на зимното слънцестоене, когато светлината отново започва да расте.

Йоан оставя своите родители, за да живее отшелнически и пророчески живот в пустинята, и проповядва покаяние, облечен като старозаветен пророк, носейки дреха от камилска кожа и хранейки се с билки и див мед. Макар и несравнимо скромен в своето служение, той отказва каквото и да е внимание върху себе си от хората: когато питат дали той е Месията, веднага ги насочва към Христос: „Аз ви кръщавам с вода, Той ще ви кръсти със Светия Дух“.

По това време евреите очакват пророк Илия да се завърне на земята и да ги подготви за идващия Месия, но Исус по-късно ще обяви, че Йоан е този пророк.

Когато Исус приближава Кръстителя във водата, той се обръща с думите, които днес са неделима част от всяка една литургия, която се служи по света: „Ето, Агнецът Божий, Който отнема греховете на света“. В лицето на Кръстителя, от една страна, виждаме скромност, която извисява, а от друга, завидна непоколебимост и решителност да отстоява истината и справедливостта. И въпреки скромността си, той успокоява обезпокоените и внася смущение в живота на тези, които се чувстват удобно, критикува фарисеите и садукеите и дори самия цар Ирод. Този кураж и смелостта му се проявяват до краен предел в противопоставянето му срещу сватбата на Ирод с братовата му жена. Без никакъв страх Йоан се опълчва срещу пороците и греха и, за съжаление, за доблестта си заплаща висока цена.

Йоан изпълни мисията на живота си, като се предаде изцяло на Божията воля, и затова ярката светлина на неговата героичност на светостта продължава да осветява пътя на вярващите през всички отминали и настоящи епохи и времена.

Наистина имаме много какво да научим от светеца Йоан, защото Бог го избра да извърши велики дела, но не бива да забравяме, че днес призовава и нас да изразим почитта си към паметта и делото му не само с радостно честване, но и със служение и подражание.

Споменът за тежкото наказание, което понася, продължава да отеква във времето, напомняйки и на нас да бъдем смели във верността си към Бога. Примерът на свети Йоан ни задължава да бъдем будни и да се противопоставяме на гласа на модерните идеологии, налагащи лоши и опасни модели на разруха като развода и аборта или нетрадиционните роли на пола и хомосексуалните бракове, които буквално разяждат семейните ценности и оттам и обществото в съвременния свят.

Честването на Рождението на последния старозаветен пророк и първия новозаветен, предизвестителят на идващата Блага вест и благословение на земята, по своеобразен начин поставя началото на най-големия празник в сърцата ни – честването на собственото ни спасение и изкупление.

„Ако честта носеше печалби, всички щяха да са почтени“ – казва Томас Мор, наградата за които също остава дарът на вечността и признанието през 1935 г., когато папа Пий XI го обявява за светец.

Тези думи дават и на нас добър повод за размисъл и насока, стига само да се вслушаме в тях!

Poprawiony: niedziela, 24 czerwca 2018 22:09