XVI Неделя през годината PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Brak tłumaczenia artykułu

Марта или Мария?

На коя от двете героини се оприличавате, ако сте жена? Но нека не пренебрегваме и мъжете и попитаме и тях. Коя от двете бихте избрали за своя съпруга?

Сигурно много от нас остават с впечатление, че Марта е по-добрият избор. Все пак пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха, а изглежда, че Марта със сигурност може да готви. Много мъже биха искали да се омъжат за такава жена, но не всички.

Друг вероятно ще каже, че ще бъде много щастлив, ако се ожени за Мария, и тя ще бъде по-добрата съпруга, понеже винаги е замислена и любяща.

А накрая някой би могъл да каже, че би избрал и двете.

Това, разбира се, остава съвсем в кръга на шегата, въпреки че днешното Евангелие ни приканва точно към това да съчетаем слушащия дух на Мария с динамичния дух на Марта в нашия християнски живот.

Да служим на другите с усърдието на Марта и едновременно всеки ден да сe стараем да общуваме с Бога по примера на Мария, е еднакво важно, с тази разлика, че на другите можем да служим добре, само след като сме приели Божието Слово в нашите сърца и умове.

Днес Марта се е превърнала в символ на ориентираните към действие хора, които се отнасят отговорно към своята работа и няма съмнение, че светът и нашите енорийски църкви се нуждаят от такива динамични и усърдни мъже и жени, момичета и момчета.

Нужни са хора, които да пеят в хора, да помагат в църквата, да преподават в неделния катехизис, да посещават бедните, болните и затворниците и да подпомагат всички други служения.

Но понякога наистина е нужно да оставим всички ангажименти и работата си настрана и да „презаредим духовните си батерии“, давайки си време за интимно общение с Бога или за размисъл в тишина, за да чуем гласа Му и да почувстваме Неговото свято присъствие в душите си. Можем да обновяваме и подсилваме духовната си енергия и чрез общи семейни молитви, медитативно четене на Библията и не на последно място, вземайки участие в Светата литургия и другите тайнства.

Да бъдем добри слушатели като Мария и у дома, и на работното място, не е никак лесно. Активни и заети, каквито сме ние, всеки ден трябва да намерим поне кратък отрязък от време за Бога, да се срещнем с Него в четене на Словото и в молитва, a времето ни е необходимо за още хиляди неща, като започнем от съпруга и децата и стигнем и до възрастната съседка, която ни очаква на входа, защото е самотна и малко от вниманието ни и един мил жест, които няма да ни струват кой знае колко, ще я зарадват.

Напоследък като че ли всички боледуваме от липсата на време и колкото повече то не ни достига, толкова по-ценно става. Не е случайно, че днешното Евангелие представя сюжет, който се развива у дома.

Умението да се изслушваме един друг и спокойната грижа са от съществено значение, за да осигурим щастие в семейството си, както и за възпитанието на децата с обич и усещане за сигурност и уют, защото уроците „по любов“ започват у дома.

Връщайки се към тази добре позната картина, в която Мария седи в нозете на Исус, а Марта се приближава до масата с блюдото в ръце, навява различни мисли в нас.

Сигурно ни се е случвало да гостуваме в дом, в който домакинята никога не сяда, а с типичното за нашите географски ширини южняшко гостоприемство тя непрекъснато снове наоколо. Чиниите никога не остават празни, а гостите постоянно са обгрижвани с въпроса дали имат нужда от нещо, а за себе си тази домакиня изобщо дори и не помисля. Тя пропуска всички разговори по време на вечерята, които гостите споделят, и е напълно отдадена на служението си.

Но има и друг тип домакини, които поздравяват гостите на вратата. Масата вече е подредена и кухнята изчистена. Тази домакиня седи, разговаря, смее се и си хапва мезета заедно с гостите. След това се извинява, отива в кухнята и се връща с приготвената топла храна. На вечеря тя остава с хората, събрани около масата, води разговор с гостите и споделя собствените си мисли и чувства.

И това са два стила на посрещане, два темперамента и дори два различни полюса. И двете домакини са гостоприемни и щедро се раздават, но едната все пак има по-изявено присъствие.

В наши дни има много теории, които ни учат как да организираме времето си по-добре и как да се справим с дългия списък от задачи в натовареното ни ежедневие.

Днешното Евангелие е много добър пример за „старомодния начин“, по който да определяме и подреждаме своите приоритети и едновременно поставя въпрос пред нас и заедно с него веднага ни дава отговор.

Може и да изглежда така, сякаш Исус отправя забележка към Марта, но всъщност онова, което Той изисква от нея, е за нейно добро, а ние винаги можем да научим нещо ново от някой друг и да почерпим от опита му.

И всички можем да положим усилия да се усъвършенстваме в разпределението на времето си за работа, почивка и общуване с Бога.

Не че Бог не е добре дошъл на работното ни място или присъствието Му е нежелано за нас, когато сме в отпуск, защото предпочитаме да си отдъхнем от Него. Става въпрос за нещо съвсем друго.

Днес Бог отново изпраща покана към нас, каквото и да правим според призванието си в живота, да го споделяме с Него. Нека Божието Слово да бъде основата, върху която градим приоритетите си, и действията ни да стъпват на тази основа.

Мария показва любовта си към Господа, като го слуша, но Исус иска и Марта по-близо до себе си. Ето защо Той ни напомня чрез Марта, че правилното служене изисква внимание към Неговото учение.

Мария и Марта, двете имена на молитвата и действието и двата образа на стремежа към знание и гостоприемство.

Молитва без действие е стерилна, а действието без молитва е празно.

От нас се очаква да бъдем „съзерцатели в действие“, защото само тези, които внимателно слушат Божието Слово, знаят как да се държат по начина, по който Бог иска, когато проявяват дълбока загриженост за благосъстоянието на други хора.

И накрая, нека не забравяме, че на всяка литургия ни се предлага самият Исус, който оживява сред нас на олтара.

Днес ние идваме в църквата като Мария и Марта и сме готови да чуем Неговото Слово. Тук сме, защото копнеем за духовно общение с Бога и в отговор на призванието и любящата покана, които Той е отправил към нас.

Нека чуем гласа Му и онова, което има да ни каже!

Poprawiony: sobota, 20 lipca 2019 21:21