Поклонение в Истамбул PDF Print E-mail
There is no translation of this article

Истанбул – Одрин 7-10 ноември 2019 г.

От 7 до 10 ноември нашата енория организира поклонение в Истанбул под мотото „Търся Твоето лице, Господи Христе" (27 псалм). По време на пътуването ще посетим църквата „Света София”, църквата „Христос Спасител” в манастира Хора, желязната църква „Св. Стефан”, Вселенската патриаршия. Предвиждаме и посещение на други забележителности на града.ИСТАНБУЛ – ОДРИН

4 дни / 2 нощувки / 2 закуски

Дата на пътуване: 7-10 ноември 2019 г.

1-ви ден: Отпътуване от София в 21:00 ч. Нощен преход.

2-ри ден: Пристигане в Истанбул сутринта. Gunaydin, както се поздравяват местните за добро утро. Настаняване в хотел (ако е възможно веднага, ако няма свободни стаи в момента, настаняването е след 14:00 ч.). И денят започва както подобава за Господарят на Босфора - Истанбул, величествено с разходка в сърцето на историята.

Сутринта, туристическа програма в сърцето на историята:

Посещение на църквата „Света София” - най-мащабният и най-внушителният исторически паметник, завещан от Византия. Наричана още „Църквата на мъдростта“ тя представлява бивш православен храм, превърнат по-късно в джамия, а днес в музей.

площад Султанахмед - култура и цивилизации, свидетел на императори и султани!

Синята Джамия, Египетския обелиск – или известен още като Дикилиташ, изсечен от розов мрамор, украсен е с много йероглифи и гравирани сцени; Змиевидната колона – символизираща победата на гръцките градове-държави над персите с три преплетени една в друга глави на змии; Фонтана на Вилхелм II или фонтана на кайзера...

Разходка в същинската част на Ориента – Капалъ Чаршъ! В един момент всичко се слива – цветовете на шаловете, шарките на килимите, блясъкът на екзотичните лампи от малки парчета стъкло, миризмата на чайове и подправки, подрънкването на стъклените и керамичните предмети. Заради покритото пространство, във въздуха навсякъде се носи специфичен сладък аромат, който когато влезеш отвън те обгръща – канела, кардамон, черен чай, жасмин, розова вода, портокалови цветчета, индийско орехче…

Посещение и на Египетския пазар. Той е най – старият пазар в Истанбул и втори по големина след Капалъ Чаршъ. Нарича се Египетски, заради многото внесени подправки от Египет в миналото.

Почивка и свободно време за обяд.

Връщане в хотела.

Свободно време.

Нощувка.

3-ти ден: Закуска.

Посещение на църквата Иисус Христос Спасител в Хора. Построена е през 4-5 век, извън стените на Константинопол за което свидетелства и думата „хора“ (от гр. предградие). Определяна е като перла на византийското изкуство заради уникалните си мозайки и фрески. През 15 век църквата е била превърната в Карие джамия. Днес музей Карие съхранява изумителни мозайки и стенописи изобразяващи библейски сцени, както и някои от най – важните и големи византийски фрески в света.

Посещение на желязната църква „Св. Стефан” - единствената православна желязна църква в света. Храмът се състои от железни елементи с общо тегло 500 тона, сглобена на принципа на Айфеловата кула. Всички елементи са захванат към основите с около четири милиона болтове, гайки и нитове. От дърво е само част от конструкцията в основата и иконостасът. Храмът е докаран на части с влак до Триест и оттам с кораб до Истанбул. Същите инженери са изработели още две идентични на тази църкви, които били за Австралия и Румъния. Първата потъва в морето по време на транспорта, а втората е унищожена при бомбардировка. Иконостасът на храма и камбаните за изработени в Русия.

Посещение на Вселенската патриаршия. Катедралната църква на патриаршията е „Св. Георги“.. Фасадата е семпла, но интериорът и е богато украсен. Сред най – известните реликви на църквата са мощите на Йоан Златоуст и Григорий Богослов, отнети от Константинопол по време на един от кръстоносните походи, но върнати на църката от папа Йоан Павел II през 2004 г.

Преминаване от старата европейска в новата европейска част на града по един от мостовете над залива Златния рог. Преминаване в азиатската част на града по въжения мост над пролива Босфор - чудо на строителната техника, който ще ни привества с „Добре дошли в Азия” или  „Welcome to Asia”. Фото - пауза край Босфора и двореца „Бейлербей“, построен по време на управлението на султан Абдул Азиз. Над пет хиляди работници и четири години са били нужни за издигането на двореца край Босфора. Султанският дворец „Бейлербей“ е сред най-запомнящите се забележителности на Истанбул. През годините изящният дворец е използван за лятна резиденция, заради прохладата и гледките, които се разкриват към Босфора. Величествената постройка е издигната през 60-те години на 19 век във френски необароков стил. Архитекти на сградата са братята Балян. Те успяват да придадат на зданието специфичния ориенталски стил.

Екскурзия и посещение на небостъргача "Сапфир" и SkyRIDE 4D кино - изумителна симулация на полет с хеликоптер над цял Истанбул. Посещение на небостъргача "Сапфир" - най-високата жилищна сграда в Европа, първата екологична сграда на Турция нареждаща се сред най - високите сгради в света. Извисява се на 64 етажа с 174 апартамента. Вертикалните градини правят сградата уникална, двойната фасада позволява достъпа на чист въздух. На последният етаж има панорамна площадка с ресторант и 4D кино. Ще имате възможност да се качите с асансьор до панорамната площадка където дъхът ви ще спре, Истанбул е в краката ви! Открива се невероятна гледка към града и Босфора в 360 градуса - Все едно сте господар на света. Уникалното приключение се допълва с възможност да се включите в SkyRIDE - 4D кино: ще "пътувате" с хеликоптер и ще посетите Синята джамия, Св. София, Хиподрума и още, а краката ви ще се мият в Босфора. Всеки качил се на върха на Сапфир, трябва да изпита това удоволствие.

Следва разходка по площад Таксим и улица „Истиклял“ с много магазини и красиви сгради от двете й страни. Единственото превозно средство, което минава по нея, е трамваят на Носталгията – ретро трамвай. Тук може да усетите духа на съвременен Истанбул. Посещение и литургия в църквата Св. Антоний от Падуа. Францисканската Църква на св. Антоний от Падуа е с възхитителен интериор.

Връщане в хотела. Свободно време.

Нощувка.

4-ти ден: Закуска.

Посещение на католическа църква в Истанбул близо до летище Ататюрк.

Отпътуване за град Одрин. Посещение на Одринската борса. Посещение на българската църква "Св. Св. Константин и Елена" и най-голямата джамия в Турция - "Селимие". Свободно време за разходки и обяд.

Отпътуване за България. Вечерта пристигане в София.

ЦЕНА: 

200 лв. (при записване 100 лева; цялата сума трябва да бъде внесена до 15 октомври 2019 г.)

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус

 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Истанбул

 • Водач от туристическата агенция

 • Пешеходна разходка в Стария Истанбул

 • Посещение на базиликата „Св. София“

 • Посещение на Капалъ Чаршъ и Египетския пазар

 • Посещение на църквата Хора (музей Карие)

 • Посещение на желязната църква Св. Стефан и Вселенската патриаршия

 • Посещение на Азия

 • Посещение на небостъргача Сапфир с 4D кино и панорамна тераса

 • Разходка по площад Таксим и посещение на църквата Св. Антоний

 • Посещение на католическа църква

 • Посещение на Одрин

 • Посещение на Одринската борса

 • Посещение на българската църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин

 • Посещение на Одринската джамия "Селимие" в Одрин

 • Пътни, местни, гранични такси

 • Мед. застраховка с покритие 2000 евро за лица до 65 г.

Цената не включва:

 • Медицинска застраховка с покритие 2000 евро (задължително доплащане)

от 65 г. до 70 г. – 6 лв.

от 70 г. до 75 г. - 8 лв.

от 75 г. до 79 г. - 12 лв.

Лица над 79 г. не се застраховат!

 • Доплащане за единична стая – 55 лв.

 • Виза за чужденци (Българи имат без визово пътуване), сайт за е-виза https://www.evisa.gov.tr на пример за поляци 20 $

 • джобни пари


Необходими документи: валиден международен паспорт. За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима и нотариално заверена декларация от родителите. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването. Има възможност за сключване на допълнителен застрахователен договор за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и допълнителен застраховатен договор за покриване на разходи за съдействие, включително при репатриране, както и за случайте на злополука, болест или смърт, според условията и тарифите на Застрахователната компания.

Забележка: Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.


Last Updated on Monday, 30 September 2019 08:31