От "Енорийски Глас"

Artykuły opublikowane wcześniej w "Głosie Parafian".За Добрия Пастир ПДФ Печат Е-мейл

За кого другиго да говорим на Световния ден за молитва за духовни звания освен за Добрия Пастир? За Него днес разказва Евангелието. Той казва за себе си така: „Аз съм добрият пастир” (Ин. 10, 11). Но редом с Добрия Пастир се появява и онзи, който е злият пастир. Ние чухме в Евангелието, че злият пастир – е крадец и разбойник. Добрият и злият пастир се обръщат към нас, искайки да чуем гласовете им.

продължава>
 
Швейцарските гвардейци - многовековни пазители на Папата ПДФ Печат Е-мейл

За всички, посещаващи Ватикана, особено очарователни и интересни са швейцарските гвардейци, които все още са същите от времето на Юлий ІІ, а техните униформи сякаш носят духа на папския Рим през вековете.

Швейцарската гвардия е създадена на 22 януари 1506 г., за да защитава папата и папския двор. Папа Юлий II е този, който решава да се обгради с елитна охрана, която да го пази както от противниците му, така и в случай на политически убийства, които са били често явление в Рим по онова време. И тъй като години наред Сикст IV е възхвалявал швейцарските войници, Юлий II избира мъже именно от Швейцария. Благодарение на отец Петер от Хернстейн на 9 септември 1506 г. в кантон Цюрих събират първите 150 войници, които по-късно изпращат в Рим. През 1512 г. швейцарската гвардия защитава Папската държава от нападенията на краля на Франция, като след тези събития Папата ще нарече своите войни "защитници на свободата на Църквата".

Последно променен на Събота, 14 Май 2011 16:19
продължава>
 
Защо сте тъжни? ПДФ Печат Е-мейл

Ако човек не забелязва Бога в своя живот, това не означава, че Го няма! Може би се повтаря историята на учениците, отиващи в Емаус. Те вървели редом с Исус, но не можели да Го „видят”, да Го познаят. Усещането за „отсъствие” на Бога от живота на много хора, а може би и от нашия, се среща често днес. Историята на отиващите в Емаус ученици от днешното Евангелие ни показва какво трябва да направим, за да забележим Възкръсналия Господ в своя живот.

Последно променен на Събота, 14 Май 2011 16:19
продължава>
 
ЦЕЛИЯТ СВЯТ С ТРЕПЕТ ПРОСЛЕДИ БЕАТИФИКАЦИЯТА НА ЙОАН-ПАВЕЛ II ПДФ Печат Е-мейл

Днес, 1 май, в Неделята на Божието Милосърдие, папа Бенедикт ХVІ отслужи от 10.00 часа Света литургия на площад „Свети Петър”, на която провъзгласи папа Йоан-Павел II за Блажен.

Множество инициативи на верните по целия свят, припомнящи личността на Блажения Папа и неговия понтификат, белязаха предшестващите дългоочакваното събитие дни. Особено емоционално беше очакването за хората, които са били близо до Папа Войтила по време на неговия 27-годишен понтификат.

Последно променен на Понеделник, 09 Май 2011 23:23
продължава>
 
ИСУСЕ, УПОВАВАМЕ СЕ НА ТЕБ! ПДФ Печат Е-мейл

Господ ни дарява опрощение на нашите грехове и ни призовава да се уповаваме на Неговото безгранично милосърдие. Исусе, уповаваме се на Теб!

Бог непрекъснато ни привлича към Себе Си. Той ни обича и иска ние да бъдем близо до Него, за да може да ни прегърне нежно, ласкаво, с любов да отговори на нашето пълно детско доверие. Исусе, уповаваме се на Теб!

Последно променен на Понеделник, 09 Май 2011 23:23
продължава>
 
<< Начало < Предишна 91 92 93 94 95 96 97 Следваща > Край >>

Страница 92 от 97