От "Енорийски Глас"
Господарят на лозето ПДФ Печат Е-мейл
Написано от о. Станислав Подгурски CSsR   

Както всичко в Евангелието, днешната притча за злодеите лозари се отнася непосредствено към нашето настояще – моето, твоето, настоящето на Църквата и на света. В нея има лозе, има лозари, има и господар на лозето. Лозето – това е избраният народ, господарят е Бог. Господарят се грижи за своето лозе. Той е вложил в него много труд: разкопал е земята, почистил я е от камъни, насадил е отбрани сортове лози, насред лозето е построил стражева кула, не е забравил и какво е необходимо за приготвянето на вино... В образа на стопанина на лозето виждаме, че Божият народ не е безразличен на Бог; виждаме как Бог се грижи за това той да не е лишен от нищо, което се изисква за растежа и съзряването на желаните плодове. С каква нежна любов, с каква бащина закрила Бог е обгърнал всеки човек! Колко дарове, колко светлина! За нещастие лозето – както това малкото, което е в човешкото сърце, така и онова огромното – избраната група, съобщество, народи – често изобщо не се замислят за това на Кого са задължени със своята зеленина, със своите здрави, изправящи се към слънцето клони, със своите сладки и сочни гроздове…

Последно променен на Неделя, 02 Октомври 2011 15:50
продължава>
 
Бенедикт ХVІ в родната Германия ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Радио Ватикана   

Истинската свобода не е индивидуализъм, а солидарна връзка с другите, основана на непроменливите ценности. Това каза Бенедикт ХVІ при пристигането си в Германия на 22 септември за третата апостолическа визита в неговата родна земя, която ще продължи до 25 септември, неделя.

Каква Германия завари Папата?

продължава>
 
ХОРА НА СЪВЕСТТА ПДФ Печат Е-мейл
Написано от о. Войчех Загродски CSsR   

“А как ви се струва?” – така Исус започнал притчата за двамата синове. Това бил педагогически ход, целящ да подтикне слушателите към самостоятелно мислене, а разказаната притча била призвана да бъде огледало, в което слушателите да разгледат самите себе си. Трябва да признаем, че огледало, в което да се огледаме „в дълбочина”, е крайно необходимо на всеки от нас. Защото е лесно да се дават оценки на поведението на другите. Колко по-трудно е обективно да оценим самите себе си! Затова е и толкова важен въпросът на Исус в началото на днешното четиво от Евангелието на св. Матей (21, 28-32). Исус се надява, че Неговите слушатели ще мислят. Той не иска проповядваните от Него ценности да бъдат сякаш натрапени им отвън. Иска те да разберат тези ценности и да ги приемат като свои собствени. Така Исус възпитава „хора на съвестта”, както се изрази веднъж Йоан-Павел II.

продължава>
 
Царството небесно прилича на стопанин… ПДФ Печат Е-мейл
Написано от о. Войчех Загродски CSsR   

Бог е различен. Тази истина проповядвал още през VI век преди Христа пророк Исаия на своите сънародници под вавилонско иго: „Моите мисли не са вашите мисли, нито вашите пътища са Мои пътища, казва Господ. Но както небето е по-високо от земята, тъй Моите пътища са по-високо от вашите пътища, и мислите Ми - по-високо от вашите мисли” (Ис. 55, 8-9). И там, където на хората им се струва, че животът вече няма никакъв смисъл, че за всичко е прекалено късно, там Бог неочаквано дава начало на нещо съвсем ново. А това ново и неочаквано произлиза от Неговото сърце и е проява на Неговата доброта. Бог е „щедър в Неговото милосърдие”. Той пръв се обърнал към човека и затова човекът е дарен с възможността да се завръща при Него и да открива смисъла на своя живот.

продължава>
 
ДЕСЕТ години по-късно… ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Радио Ватикана   

На 11 септември светът отбелязва черна годишнина – над 3000 души загинаха по време на терористичните атаки в САЩ през 2001 г. Това бе едно от най-мащабните и трагични събития на ХХI век, което повлия силно в политически, психологически и икономически аспект не само на Съединените американски щати, но и на целия свят.

Последно променен на Сряда, 21 Септември 2011 12:48
продължава>
 
<< Начало < Предишна 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Следваща > Край >>

Страница 75 от 84