От "Енорийски Глас"
Вземи кръста си и Ме последвай! ПДФ Печат Е-мейл
Написано от о. Павел Юрковски CSsR   

Днес Евангелското четиво е според свети Матей (16, 21-27). Сигурно мнозина ще намерят за странна поканата на Исус, която чухме в откъса от Евангелието: „Ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва!” Не се учудваме, когато някой ни покани на имен ден, на сватба или по някакъв друг случай да му отидем на гости. Но когато ни канят да страдаме, да носим кръста!

продължава>
 
За кого Ме човеците мислят... ПДФ Печат Е-мейл
Написано от О. Павел Юрковски CSsR   

Този въпрос Исус задал на учениците, които Го следвали. Този въпрос Исус задава и на християните от нашето време: „За кого Ме човеците мислят?”

И както преди две хиляди ходини, така и днес мненията за Исус се разделят: едни Го смятат за пророк, други – за знаменита личност, за кумир на тълпата, трети вярват, че Той може да започне Ново време…

„А вие за кого Ме мислите?” От отговора на този въпрос не трябва да бягаме. Този въпрос изисква отговор и засяга всички хора. Христос днес за пореден път пита: вие за кого Ме мислите? Вие, християните в тази страна, за кого Ме мислите? Вие, мъже и жени, за кого Ме мислите?

Този въпрос идва от самото Сърце на Исус. Този, Който разкрива Своето Сърце, Който иска всеки човек, към когото се обръща, да Му отговори не само с разума си. Въпросът, идващ от самото Сърце Исусово, иска да докосне нашите сърца! За кого Ме мислите? Познавате ли Ме в крайна сметка? Свидетелствате ли за Мен в света? Обичате ли Ме?

продължава>
 
След огъня – лъх от тих вятър… ПДФ Печат Е-мейл

Когато четем Свещеното Писание, виждаме по колко различни начини може да се представи Бог. Това е важно, защото чрез думите в Библията Сам Господ Бог ни говори за Себе Си. Ние казваме за Него, че е Единствен, Всемогъщ, Вечен. Четем за това, че Той е Създателят на всичко. Знаем, че Бог е справедлив и наказва за злото и за греховете. Знаем, че Той е милостив, че прощава, че не иска гибелта на грешника, а да се обърне и да бъде щастлив и спасен. Но списъкът ни не е завършен, защото Господ Бог е безкрайно по-голям от нас и надвишава безкрайно възможностите на нашето познание и разбиране.

Последно променен на Сряда, 21 Септември 2011 12:48
продължава>
 
Царството небесно прилича на човек, посеял добро семе на нивата си… ПДФ Печат Е-мейл

Не сме ли изпадали в такава съблазън – в грижата си за автентичността и „кристалната чистота” на Църквата в очите на света да проведем своеобразна чистка и да изхвърлим зад борда на Свети Петровата ладия всички, които смятаме за незрели, недорасли, за вредни за вярата в Исус Христос? Много организации заради авторитета и доверието на обществото изхвърлят зад борда онези, които са непригодни. Защото не могат да им простят. Защото не виждат възможност за обръщане, не виждат друга възможност за избавяне от греха, освен да го ликвидират заедно с грешника.

Последно променен на Понеделник, 08 Август 2011 18:22
продължава>
 
Един дава плод сто, друг шейсет, а друг трийсет… ПДФ Печат Е-мейл

Редно ли е евангелският сеяч от притчата на Исус, познавайки реалиите на своя регион, да се възмущава от това, че част от семената се е изгубила, защото е паднала на такова място, където няма никакви шансове за реколта? Не е ли по-добре да се възмути от собствената си непред-видливост, когато е разпръсвал зърната по земята? Исус казва, че някои от семената са паднали край пътя. В редица страни от Близкия Изток пътищата до ден днешен нямат вид на специално направени. Ако зърната, паднали край такъв път, са били прикрити от земята, може би са имали шанс да оцелеят... Но защо сеячът е хвърлил семена върху кеменисто място или в тръните? Семената, попаднали там, са загинали и няма смисъл да се предявяват претенции нито към семената, нито към природата. Упрекът може да бъде адресиран единствено към самия сеяч…

Последно променен на Неделя, 17 Юли 2011 17:34
продължава>
 
<< Начало < Предишна 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Следваща > Край >>

Страница 85 от 92